Predloženi novi projekti prevencije i otkrivanja zdravstvenih problema kod djece

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta prof.dr. Mirsad Kunić i pomoćnica ministra za obrazovanje i nauku mr.sc. Mersija Jahić danas su održali sastanak sa ministrom zdravstva dr. med. Alenom Kamerićem i direktoricom JU Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona doc.dr. Maidom Mulić.

Cilj radnog sastanka je bio da se prezentiraju aktivnosti i sumiraju dosadašnji rezultati zajedničkog projekta skrininga vida kod djece predškolskog i školskog uzrasta, koji je urađen u saradnji sa Crkvom Isusa Krista svetaca posljednjih dana u BiH (LDS).
Razgovaralo se i o mogućnostima nastavka saradnje i na drugim projektima, koji se tiču prevencije i otkrivanja zdravstvenih problema kod djece, kao i donošenja akata koji će biti osnova za dalje djelovanje. Dogovoreno je da se u narednom periodu potpiše memorandum o saradnji između ove tri institucije i uputi pismo namjere prema LDS-u, sa prijedlogom preventivnih mjera za sprečavanje i rano otkrivanje skolioze, ravnih tabana kod djece, dijabetesa i slično.
Iskazana je zainteresovanost za saradnju i prijedloge, u cilju unapređenja i poboljšanja zdravstvenog stanja djece predškolskog i školskog uzrasta u toku obrazovnog procesa.

 

MINISTARSTVO OBRAZOVANJA,
NAUKE, KULTURE I SPORTA

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*