Zemlja djece u BiH podijelila 77 tableta za praćenje nastave

Pandemija COVID-19 donijela je velike poteškoće u različitim segmentima društvenog života. Obrazovanje učenika u školama za vrijeme pandemije iz školskih klupa je preneseno na televiziju i internet. Kako bi na kvalitetan način pratili nastavu, đaci moraju posjedovati odgovarajuću opremu, posebno oni koji pohađaju starije razrede osnovne škole, s obzirom da je cjelokupna nastava organizovana putem interneta.

Nažalost, za mnoge učenike koji žive u stanju socijalne ugroženosti, tablet, računar ili laptop je još uvijek nedosanjani san, i mnogi učenici dosada nisu bili u mogućnosti pratiti nastavu na način kako to rade njihovi vršnjaci.

Iz tog razloga, Udruženje „Zemlja djece u BiH“ je pokrenulo inicijativu koja ima za cilj obezbjeđivanje potrebnih preduslova za praćenje on-line nastave za djecu na prostoru Tuzlanskog kantona. U saradnji sa devet osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona, odnosno općina Čelić, Kalesija, Sapna i gradova Tuzla i Živinice u kojima Udruženje sprovodi svoje redovne aktivnosti, kreiran je spisak sa više od stotinu djece iz 77 socijalno ugroženih porodica, u kojima djeca zbog nemogućnosti obezbjeđivanja adekvatne opreme nemaju pristup on-line obrazovanju.

S tim u vezi, Udruženje Zemlja djece u Bosni i Hercegovini je obezbjedilo 77 tablet-računara koje će donirati djeci u potrebi sa područja Mihatovića, Mramora, Živinica, Gornjih Živinica, Humaca, Memića, Sapne i Gornje Tuzle.

Podjela tablet-računara je započela u četvrtak 7. maja 2020. godine u Mihatovićima, a završiti će se u srijedu 13. maja 2020. godine.

(Tuzlainfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*