Iduće sedmice počinju s radom javni prevoz, kafići, stomatolozi, vrtići

U protekla 24 sata u FBiH testirano je 577 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 17 osoba. Najveći broj pozitivnih zabilježen je u ZDK (Maglaj, Žepče), a jedan novi slučaj potvrđen je i u USK (Cazin).

– Maglaj i Žepče u posljednjih nekoliko dana predstavljaju lokalne zajednice s najvećim brojem pozitivnih uzoraka – rekao je na današnjoj redovnoj konferenciji za medije član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

U FBiH dosad su ukupno testirana 21.764 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 983 osobe. Od ukupnog broja zaraženih, žene čine 55, a muškarci 45 posto.

Hospitalizirana su 43 pacijenta, od kojih su dva na respiratoru. U FBiH se dosad od koronavirusa oporavilo 535 pacijenata, a trenutno je 414 aktivnih. Od početka epidemije od koronavirusa su u većem bh. entitetu registrovana 34 smrtna ishoda.

– Mi svakako osluškujemo šta se radi u susjednim zemljama, ne samo u regiji, nego i u Evropi. I pozitivna iskustva nastojimo primijeniti i na području FBiH – rekao je Pehar.

Naglašava da su serološka istraživanja u biti populacijska istraživanja kojima se može postići procjena proširenosti virusa. Međutim, u FBiH u ovoj fazi i dalje se ne pomišlja o korištenju takvog načina testiranja.

– A šta će biti u sljedećih nekoliko mjeseci, Krizni štab sigurno će znati pravilno procijeniti i odabrati ono što je za građane FBiH najbolje u tom trenutku – ističe Pehar.

Odgovarajući na pitanja novinara, naveo je da se od sljedeće sedmice planira novo ublažavanje mjera, poput puštanja u rad usluga javnog prevoza, usluga stomatologa, omogućavanja okupljanja u zatvorenom prostoru, korištenja otvorenih prostora kod ugostiteljskih objekata – prvenstveno kafića, kao i upražnjavanja sportova na otvorenom.

– Kroz naš plan, mi kontroliramo i pratimo epidemiološku situaciju na terenu. Ona nam dopušta da, ako ostane na ovoj razini, sljedeće sedmice razmatramo i ove nove mogućnosti. U slučaju pozitivne situacije, očekujemo da bi ove nove zapovijedi mogle na snagu stupiti krajem sljedeće sedmice. To se odnosi i na vrtiće – pojašnjava Pehar.

Prvobitna ideja je da se, kako je istakao, omogući rad onim ugostiteljskim objektima koji imaju ponudu na otvorenom, odnosno da se ne koriste zatvoreni prostori.

– I za ove usluge bit će posebno propisane mjere koje će biti obavezujuće kako za korisnike usluga, tako i za ugostiteljske djelatnike – poručio je Pehar.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*