U Kaknju sastanak s ciljem definisanja mjera za klizište u Barama

Stručnjaci geološke struke danas će na sastanku s predstavnicima Općine Kakanj pokušati definisati interventne mjere koje bi trebalo provesti prije istraživanja i pravljenja konačnog projekta sanacije aktiviranog klizišta u naselju Bare kod Kaknja, potvrdio je Feni geolog iz Tuzle Izet Žigić.

“To je jedno od teških klizišta koje je zahvatilo odloženi materijal na tom području. Teško je bilo procijeniti tačnu veličinu klizišta, jer obuhvata dosta veliki prostor od oko 200 sa 300 metara površine. Radi se o dubokom, a ne o plitkom klizištu. Stanje pogoršava i sumnja da se na klizištu dešavaju i procesi gorenja određenih odloženih stvari i materija, a možda su uzrok i stari komadi uglja. Ipak, to je potrebno još istražiti “, rekao je Žigić.

On ističe da klizište u naselju Bare nije bilo registrirano. Međutim, dodaje da se u njegovoj neposrednoj zoni nalaze mase koje su prije pet ili šest godina bile pokretane izvan naseljenog mjesta.

“Stoga je to područje s nasutim materijalom već trpilo određena pomjeranja, ali ne u zoni koja je trenutno aktivirana”, zaključio je Žigić.

Jedna je osoba poginula u klizištu koje se u nedjelju navečer aktiviralo u naselju Bare kod Kaknja. Spasioci su uspjeli iz ruševina jedne kuće spasiti tri osobe. Do sada je evakuisano 27 porodica.

Stručnjaci geološke i geodetske struke dali su preporuke općinskim strukturama za stabilizaciju klizišta. Članovima potencijalno ugroženih porodica preporučili su da se ne vraćaju kućama, dok ne bude urađena detaljna analiza o ovom pomjeranju tla.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*