Tuneli za dezinfekciju u Tuzli neće biti vraćeni u upotrebu prije dobijanja atesta

Tuneli za dezinfekciju koje su privrednici u našoj zemlji masovno počeli proizvoditi u vrijeme pandemije koronavirusa ne mogu biti u upotrebi prije dobijanja certifikata o ispravnosti i pozitivnom djelovanju na ljudsko zdravlje, saznaje Klix.ba.Upotreba tunela za dezinfekciju u Tuzlanskom kantonu nedavno je obustavljena, a nakon što je aktuelizirana priča o njihovom djelovanju po ljudsko zdravlje.

Naime, u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može reći da li i na koji način ovi uređaji, skupa sa sredstvima za dezinfekciju koja se koriste, ugrožavaju ljudsko zdravlje.

Zbog ovakve situacije Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona uputilo je dopis Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH i Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, a kako je za Klix.ba potvrdila resorna kantonalna ministrica Dajana Čolić, u odgovoru je navedeno da se ovakvi uređaji ne mogu koristiti bez prethodno urađenih atestiranja i dobijenih dozvola za upotrebu od nadležnih institucija.

“Ovdje je riječ o uređajima na električni pogon, a koji koriste hemikalije. U silnoj želji za sprečavanjem nastanka oboljenja ne smijemo dozvoliti nastanak negativnih posljedica na drugi način. Shodno tome, ukoliko je uređaj uz sredstvo za dezinfekciju atestiran te ima sve neophodne dozvole za upotrebu, onda se mogu koristiti”, kazala je Čolić za Klix.ba.

Još uvijek je otvoreno pitanje da li u BiH postoje instituti koji bi se mogli baviti ovakvom vrstom provjera, a dok ne dobiju svu potrebnu dokumentaciju o svojoj ispravnosti i utjecaju na ljudsko zdravlje, tuneli za dezinfekciju neće se koristiti u tuzlanskoj regiji.

Podsjetimo, tuneli za dezinfekciju bili su pušteni u upotrebu na brojnim lokacijama u Tuzlanskom kantonu, međutim svi oni su polovinom aprila povučeni, nakon sastanka predstavika zdravstvenih institucija u Kantonalnom ministarstvu zdravstva.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*