U FBiH kontinuiran porast broja oporavljenih: Krajem maja moguće otvaranje bazena i teretana

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva izvijestili su o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom entitetu. Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar je kazao da je u posljednja 24 sata testirano 706 osoba, a da je pozitivna jedna osoba.

Sinoć se desio i jedan smrtni slučaj u Hercegovini gdje je preminuo nulti pacijent iz Livna koji je više od mjesec bio na liječenju. U FBiH je od početka pandemije bilo 36 smrtnih ishoda koji se dovode u vezu s virusom.

U Federaciji BiH ukupno je testirano 24.015 osoba, a koronavirus je potvrđen kod 994 osobe.

“Od 10 kantona vodeći su HNK s 261 zaraženim i ZDK s 238. Posljednjih dana nema pozitivnih slučajeva u ZDK, što znači da su žarišta koja su bila u Maglaju i Žepču u dobroj mjeri stavljena pod kontrolu”, rekao je Pehar.

Trenutno je u ovom entitetu aktivnih 267 slučajeva, od čega su 34 na bolničkom liječenju, a jedan pacijent je na respiratoru.

“Kontinuirano bilježimo porast broja oporavljenih, a pad aktivnih slučajeva”, rekao je Pehar dodavši da je u FBiH oporavljena 691 osoba.

“Ova epidemiološka situacija nam govori da mjere koje provodimo daju dobre rezultate, međutim to ne znači da nas dobra slika može navesti na opuštanje. Možemo reći da smo pokazali kako se odgovornim ponašanjem infekcija može suzbiti i držati pod kontrolom”, poručio je Pehar.

On je kazao da bi u trećoj fazi krajem ovog mjeseca mogli biti otvoreni i bazeni, teretane i slične djelatnosti.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*