Blajburška misa u Sarajevu

U Sarajevu će danas biti održana misa za Bleiburg. Nasuprot svetom obredu, SABNOR ispred Filozofskog fakulteta organizuje komemorativnu šetnju za žrtve Nezavisne Države Hrvatske na ovim prostorima.

Misa u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodit će  kardinal Vinko Puljić. Najavljeno je da će misi prisustvovati lider HDZ-a i HNS-a Dragan Čović, hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić, predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović i još nekoliko časnih sestara i sveštenika.

Na misi će ukupno biti 20 osoba.Hrvatski političari, ali i većina vjerskih predstavnika podržali su održavanje mise, međutim oštro su se suprotstavili bošnjački i srpski političari u BiH, građani i brojne organizacije.

U isto vrijeme dok se bude služila sveta misa u katedrali, ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) organizovat će komemorativnu šetnju žrtvama zločina u Drugom svjetskom ratu. Na taj način iskazuju svoj protest zbog održavanja mise za koju smatraju da predstavlja relativizaciju žrtava.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*