U TK u 24 sata 17 pozitivnih na COVID 19, nova dva klastera na području Tuzle

Zbog pogoršane epidemiološte sutiacije na prodručju Tuzlanskog kantona, danas je održana sjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK. Od 49 testiranih osoba u protekla 24 sata, čak 17 je novih pozitivnih, te se broj aktivnih slučajeva sa COVID-om 19 povećao na 44 osobe. Od tog broja samo jedna osoba se nalazi u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla, dok su ostali u kućnoj izolaciji. Upravo hospitalizovana osoba čini novi klaster u Tuzli, a riječ je o pacijentu Klinike za kardiovaskularne bolesti koji je stabilnog zdravstvenog stanja. Druga nova pozitivna osoba iz Tuzle je doktor sa pomenute klinike, i riječ je o drugom klasteru.

Inače, u UKC-u Tuzla su danas trebali dobiti dozvolu za rad u punom kapacitetu, ali će zbog novonastale situacije ostati na 30 odsto elektivnog programa. Takođe, studenti Medicinskog fakulteta koji su trebali da počnu sa vježbama u UKC-u Tuzla bez testiranja na COVID 19 će zbog svega ipak morati biti testirani.

Kako je na današnjoj press konferenciji istakla ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, prestanak važenja prirodne nesreće dovelo je do opuštenosti među stanovništvom, te je to jedan od osnovnih uzroka pogoršanja epidemiološke situacije. Podsjetila je na obavezno držanje distance i nošenja maske. Razloga za paniku nema, situacija je otežana ali nije zabrinjavajuća, kazala je ministrica Čolić. Tako za sada nema dodatnih restriktivnih mjera od strane Kantonalnog kriznog štaba.

Najavljeno je da će u strijedu biti održan sastanak kantonalnih kriznih štabova sa Federalnim štabom Civilne zaštite o trenutno situaciji vezanoj za pandemiju koronavirusa.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*