UIO BiH: Oduzeto 26.400 komada falsifikovanih sunčanih naočala

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Sarajevu su privremeno oduzeli 26.400 komada sunčanih naočala, jer je otkriveno da se radi se o falsifikatima poznate svjetske marke Ray Ban.

S obzirom da se cijena sunčanih naočala pomenutog proizvođača u BiH kreće u iznosu od oko 300 KM po komadu, procjenjuje se da ukupna tržišna vrijednost oduzetih falsifikovanih naočala iznosi približno 8 miliona KM, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Detaljnim pregledom pošiljke iz Kine, koja se nalazi privremeno smještena u javno carinsko skladište u Sarajevu, službenici Uprave za indirektno oporezivanje su otkrili povredu propisa vezanih za intelektualno vlasništvo.

U pošiljci koja je u Bosnu i Hercegovinu stigla iz Kine nalazilo se 26.400 komada sunčanih naočala poznate svjetske marke Ray Ban. Detaljnim pregledom pošiljke službenici Uprave posumnjali su da se radi o falsifikovanim sunčanim naočalama poznatog svjetskog proizvođača.

O svemu je obaviješten ovlašteni predstavnik nosioca prava industrijskog vlasništva, koji je potvrdio da se radi o krivotvorenoj robi i koji će dalje preduzimati mjere iz svoje nadležnosti.

Predmetna roba je bila namijenjena za jednog uvoznika iz Gradačca, a njeno konačno carinjenje je trebalo biti u Carinskoj ispostavi Sarajevo.

(RTV7/Fena)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*