Srpska pravoslavna crkva pozvala medije da prestanu objavljivati karikature Muhameda

Srpska pravoslavna crkva (SPC) pozvala je medije u Srbiji da odmah prestanu sa objavljivanjem karikatura koja vrijeđaju vjerska osjećanja muslimana, te su iz ove vjerske zajednice istakli kako izražavaju solidarnost prema muslimanima, javlja Anadolu Agency (AA).

SPC navodi u saopštenju „da ovih dana, kada treba u miru i radosti proslavljati praznike Roždestva (rođenja) Hristovog, sve je duboko ožalostila i zapanjila vijest da su teroristi u Parizu, na radnom mjestu, ubili 12 ljudi“.

Portparol SPC-a Episkop bački Irinej je naglasio „čitav civilizovani svijet osuđuje ovo gnusno nedjelo i da SPC zajedno sa vascelim pravoslavnim srpskim narodom izražava saučešće njihovim porodicama i upućuje molitve Gospodu za pokoj duša postradalih“.

Irinej je posebno ukazao na objavljivanje karikatura poslanika Muhameda u srbijanskim medijima.
„U isto vreme, zapažamo da su neki naši elektronski i štampani mediji prenijeli karikaturalne prikaze islamskog proroka Muhameda, ne vodeći računa o tome da na taj način najgrublje vređaju verska osećanja i ubeđenja naših sugrađana islamske vere i da – nehotice ili iz elementarnog neznanja, što ih ne oslobađa odgovornosti – podstiču netrpeljivost, pa i otvoreno neprijateljstvo prema pripadnicima muslimanske vjere, odnosno Islamske zajednice“, ocjenio je epskom Irinej.

Prema njegovoj ocjeni ruganje historijskim ličnostima koje su formirale vjerski identitet stotina miliona naših savremenika nalazi se izvan granica zakonom zajamčenog slobodnog izražavanja i apsolutno je nedopustivo.

„Pozivamo poslenike naših medija da odmah prestanu sa ovakvim duhovnim nasiljem i da poštuju vjerska osećanja svih građana“, poručio je u ime SPC-a Irinej.

SPC na ovaj način, kako stoji u saopštenju objavljnom na oficijelnom sajtu, braći muslimanima izražava solidarnost i uverava ih da „vjernici Srpske Pravoslavne Crkve, čija verska osjećanja su u pojedinim medijima na isti ili sličan svetogrdni način izložena ponižavajućim prikazima, ni na koji način ne odobravaju takvo shvatanje slobode stvaralaštva i prirode sekularnog društva“.

„Na provokacije ove vrste mi reagujemo Hristovom molitvom: Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine! I molitvom prvog mučenika novozavetne Crkve, svetog arhiđakona Stefana: Bože, ne uračunaj im ovo u greh! Prva od ovih rečenica izrečena je, valja naglasiti, sa krsta, posle raspeća Hristovog, za one koji su Ga razapeli, a druga neposredno pre nego što će sveti Stefan izdahnuti, kamenovan od strane lažnih revnitelja za veru u Boga. Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja“, zaključio je Episkop bački Irinej, portparol Srpske Pravoslavne Crkve.

Radiosarajevo.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*