Završena restauracija Baščaršijske džamije u Sarajevu: Vjernike dočekuje u još ljepšem izdanju

Baščaršijska džamija odnosno džamija Havadže Duraka, koja od 16. stoljeća krasi staro jezgro Sarajeva, u još ljepšem izdanju ponovno će dočekati vjernike, javlja Anadolu Agency (AA).

Restauracija na ovoj ljepotici iz 1528. godine počela je 2017., a  zbog trenutne situacije s pandemijom koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, otkazan je program svečanog otvorenja.

Pored toga, završena je i rekonstrukcija Aladža džamije u Foči i vakufskog objekta Divanhane u Kiseljaku. Redovi su u toku na Sinan-begovoj džamiji u Čajniču, Arnaudija džamija u Banjaluci, vakufsko-administrativnog centra u Fojnici te Kizlar-aginoj džamiji u Mrkonjić Gradu.

Osvrnuo se i na Baščaršijsku džamiju ukazujući na činjenicu da je ona jedna od najvažnijih kulturnih spomenika na Baščaršiji, jednom od simbola Sarajeva.

Dodao je kako je završena rekonstrukcija ove džamije i da je ona spremna u novom ruhu dočekati vjernike.

Dodao je kako su u prethodnom periodu uspostavili dobru saradnju s Generlanom direkcijom vakufa Republike Turske.

”Trenutno se realizira veliki broj projekata i mi smo ponosni što je naša ustanova prepoznata kao dobar partner kod Generalne direkcije vakufa Republike Turske. Žao nam je što ne možemo organizirati zvanično otvaranje ovog objekta iz razloga trenutnog stanja i nemogućnosti dolaska naših prijatelja iz republike Turske, ali se iskreno nadamo da ćemo u što skorije vrijeme ovaj objekat pustiti u funkciju kako bi se vjernici, a i svi ostali zainteresirani mogli uvjeriti u činjenicu kako je Baščaršijaksa džamija ponovo obučena u jedno staro-novo ruho. Rekonstrukcija je vršena pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulturno historijskih spomenika FBiH”, rekao je Zajimović.

Anadolu Agency (AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*