Proglašena epidemija morbila na TK

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u četvrtak je Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uputio obavijest o prijavi epidemije zarazne bolesti – morbila na području tog kantona.

Radi sprečavanja daljnjeg širenja ove bolesti, shodno veličini kritične mase neimuniziranih osoba u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla donesena je odluka da se do daljnjeg zabranjuje posjeta bolesnicima smještenim na Klinici za zarazne bolesti i Klinici za dječije bolesti.

Odobrena je posjeta bolesnicima smještenim na drugim organizacionim jedinicama i to utorkom, četvrtkom i nedjeljom, u uobičajenim terminima (od 15.00 do 17.00 sati, a vikendom i praznicima od 13.00 do 17.00 sati).

Također, odobrena je posjeta bolesnicima smještenim u Centru palijativne njege u uobičajenim terminima od 09.00 do 19.00 sati.

Zbog zabrane posjete unutar Klinike za zarazne bolesti određena je prostorija za davanje informacija. Prostor za informacije ima direktan ulaz izvana i vidno je označen.

Informacije će se davati svakodnevno od 13.00 do 15.00 sati. Za informacije radnim danom će biti zadužen ordinirajući ljekar, a u dane vikenda i praznika stariji dežurni ljekar Klinike.

Ospice, krzamak ili morbile su vrlo zarazna virusna bolest koja se češće pojavljuje u dječijoj dobi, ali je moguća i kod odraslih sa težom kliničkom slikom.

Klinički se karakteriše povišenom tjelesnom temperaturom, s vrlo izraženim respiratornim simptomima kao što su curenje nosa, suženje očiju, peckanje u grlu, iskašljavanje, bolovi u grudnom košu i pojavom osipa četvrtog do petog dana nakon početka bolesti.

Izvor bolesti je sam bolesnik, a bolest se prenosi kapljičnim putem, najčešće u izravnom kontaktu s bolesnikom. Moguć je i posredni prijenos bolesti preko treće osobe u bliskom kontaktu.

Ospice često prate bakterijske komplikacije u dišnim putevima i takve bolesnike je potrebno hospitalizirati. Razlog javljanja ove bolesti u Federaciji BiH i Tuzlanskog kantona je slabija vakcinacija djece od ratnog perioda pa do danas.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla od 24. juna 2014. do 10. januara ove godine ukupno je hospitalizirano 148 bolesnika od čega 138 iz svih opština TK-a, a 10 iz Brčko Distrikta.

Poslije kliničke obrade u Prijemnoj ambulanti i Dnevnoj bolnici Klinike za zarazne bolesti na ambulantno liječenje vraćeno je 360 bolesnika, od čega iz TK-a 353, Brčko Distrikta tri, Republike Srpske dva, Unsko-sanskog kantona jedan i inostranstva jedan bolesnik.

Od 1. do 10. januara ove godine hospitalizirano je 27 bolesnika od čega 22 iz Tuzlanskog kantona i pet iz Brčko Distrikta.

U istom vremenskom periodu na ambulantno liječenje vraćeno je 52 bolesnika.

Trenutno na bolničkom liječenju se nalazi 25 bolesnika od čega je većina hospitalizirana s komplikacijama.

Zdravstveno stanje hospitaliziranih je stabilno, saopćeno je danas iz JZU UKC Tuzla.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*