Boko Haram za tri dana pogubio oko 2000 osoba

Ekstremisti iz terorističke grupe Boko Haram ubili su za tri dana oko 2.000 osoba u nigerijskom gradu Baga na granici sa Čadom, saopštila je organizacija Amnesti internešenal, navodeći da se radi o “najsmrtonosnijem masakru” u istoriji Boko harama, prenosi danas britanski Gardijan (The Guardian).

Boko haram potpuno je uništio 16 gradova i sela na obalama jezera Čad u sjeveroistočnom dijelu Nigerije, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

“Tokom jučerašnjeg napada potpuno su zapalili 16 gradova i sela, među kojima i grad Baga, u kome se nalazi velika vojna baza”, rekao je za AFP Musa Bukar, lokalni zvaničnik u državi Borno.

Šef oblasti u kojoj se nalazi Baga Baba Aba Hasan rekao je da su većina žrtava napada, koji su trajali od srijede do petka, djeca, žene i stariji ljudi koji nisu uspjeli da pobjegnu kada su ekstremisti došli u taj grad, gađajući njegove građane ručnim granatama i pucajući na njih iz automatskog naoružanja.

Gardijan dodaje da su stotine tijela, koja ne mogu da budu ni prebrojana, ostala razbacana po zemlji poslije napada Boko harama, u kojem je uništena Baga.

Portparol slabo naoružanih civila iz odbrambene grupe protiv Boko harama Muhamad Aba Gaja rekao je da je “krvoproliće koje su teroristi Boko harama počinili u Bagi ogromnih razmjera”.

Više od 10.000 osoba ubijeno je prošle godine u Nigeriji u napadima Boko harama, prema vašingtonskom Savjetu za spoljna pitanja. Oko 1,6 miliona osoba napustilo je zbog nasilja svoje kuće.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*