Karikatura koje je obišla svijet: Isus i Muhamed se mole za mir

Australijski list Weekend Australian objavio je u uvodniku karikaturu na kojoj prorok Muhamed diskutuje sa Isusom, čime je pozvao na podršku slobodi govora, tri dana nakon kobnog terorističkog napada na francuski satirični magazin Charlie Hebdo.

Weekend Australian je objavljivanjem ove karikature pozvao zapadni svijet da istraje u odbrani svojih suštinskih vrijednosti i da ne odustaje od slobode govora, prenosi AFP. Pod naslovom “Pomolimo se”, na karikaturi je prikazan Isus koji drži Kuran i kaže Muhamedu: “Rekao sam ti da je potreban nastavak”, što je, kako navodi francuska agencija, aluzija na Bibliju koja ima Stari i Novi zavjet.

Držeći novine sa naslovom “Svijet u ratu”, Muhamed odgovara Isusu da u ovom trenutku ne može da se vrati u ljudski oblik zato što bi bio “razapet na krst”. Prikazivanje proroka Muhameda na karikaturama kao što su one koje je objavljivao “Charlie Hebdo” zabranjeno je u islamu, a šale na njegov račun izaziva gnjev među mnogim muslimanima, prenosi kurir.rs.

“Tokom proteklih godina, pred onima koji su vječito uvrijeđeni, naša pluralistička, demokratska i slobodna društva postepeno odustaju od naše teško stečene slobode izražavanja”, navodi se u uvodniku australijskog lista.U napadu na redakciju pariskog časopisa u srijedu je ubijeno 12, a ranjeno 11 osoba, što je karikaturiste širom svijeta podstaklo da se crtežima solidarišu sa francuskim kolegama, zaključuje francuska agencija.

(Vijesti.ba/Tanjug)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*