Hrvatska danas odlučuje: Predsjednik ili predsjednica?

U Hrvatskoj će danas biti održan drugi krug predsjedničkih izbora. Već iza 19 sati biće jasno da li je Hrvatska dobila prvu predsjednicu ili je Ivo Josipović dobio drugi mandat.

U prvom krugu izbora kandidat SDP-a i aktuelni predsjednik Ivo Josipović ostvario je tijesnu pobjedu sa samo 1,5 posto glasova više od protukandidatkinje iz HDZ-a Kolinde Grabar Kitarović.

Nejasno je kome će se prikloniti glasači kandidata koji su otpali u prvom krugu, a koji će presuditi izbornog pobjednika. Bez obzira na sve, analitičari smatraju da će konačan rezultat biti tijesan, slično kao i u prvom krugu.

U dodatnoj kampanji pred drugi krug izbora, dva kandidata nisu ponudili biračima ništa novo i mahom je ponavljano ono što je rečeno i ranije. Kolinda Grabar Kitarović, na krilima jačanja HDZ-a zagovara zaokret, koji, kako tvrdi, Ivo Josipović nije znao donijeti, dok aktuelni predsjednik potencira stabilnost koja je zadržana u teškom vremenu. Njemu na ruku ne ide teška ekonomska situacija i činjenica da se odgovornim za mnogo toga što ne valja u državi smatra SDP.

Što se BiH tiče, Josipović zagovara dosadašnji odnos Hrvatske prema našoj zemlji, dok Grabar – Kitarović najavljuje radiklani zakoret hrvatske vanjske politike prema Bosni i Hercegovini i Hrvatima u BiH, pa šta god da to značilo.

Na današnjim izborima glasaće, pored stanovnika Hrvatske i brojni građani Bosne i Hercegovine. Kako se predviđa tijesan rezultat i svaki glas dobija na značaju, pa je vođena bitka za što više glasova, posebno u Hercegovini.

Bilo je navoda da HDZ organizira čak i prevoz do birališta, kako bi bilo prikupljeno što više glasova za “predsjednicu”, ali do dana izbora to nije prepoznato kao “izborna nepravilnost”.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*