U zračnim lukama Pekinga otkazano više od 1.000 letova

Dvije zračne luke u Pekingu otkazale su u srijedu više od tisućul etova zbog noe pojave koronavirusa u kineskoj prijestolnici, objavili su službeni mediji.

U 9 sati ujutro bilo je otkazano 1.255 letova u polasku i odlasku iz zračnih luka u Pekingu, što je 70 posto od predviđenih, pišu China Daily i People Daily..

Peking je pozvao u utorak 21 milijun svojih stanovnika da izbjegnu sva putovanja koja nisu nužna izvan grada i naredio je ponovno zatvaranje škola nakon što se u glavnome gradu ponovno pojavilo žarište covid-19.

U gradu je u pet dana potvrđeno više od stotinu oboljelih, a njihovi su slučajevi povezani s tržnicom, što je novi šok za stanovnike Pekinga.

Prije izbijanja novog žarišta Peking u dva mjeseca nije imao nijedan potvrđen slučaj zaraze i život se vratio u gotovo ustaljen ritam prije epidemije. No strah od novog vala epidemije nagnao je vlasti Pekinga na akciju pa je pokrenuta masovna akcija testiranja i zatvoreno je 27 četvrti.

Napori u svrhu sprečavanja drugog vala virusa intenzivirani su pošto je u subotu zabilježeno žarište zaraza povezano s veletržnicom Xinfadi u pekinškom okrugu Fengtai.

Veletržnica Xinfadi 20 puta je veća od one u Wuhanu iz koje je u prosincu krenula pandemija covida-19 i na njoj se preprodaje tisuće tona hrane, prenosi seebiz.eu.

Državni mediji citiraju stručnjake koji kažu da je novo žarište u Pekingu različito od Wuhana jer su slučajevi lokalizirani i izvor zaraze je poznat i zato zdravstvene vlasti lakše mogu kontrolirati situaciju, piše Reuters.

Međutim, pokrajine Hebei, Liaoning, Sečuan i Zhejiang su prijavile nove slučajeve povezane s tržnicom Xinfadi pa su te pokrajine nametnule karantenu svima koji stignu iz Pekinga.

Ponovno su zatvorene sve škole, a sveučilišta odgađaju povratak studenata.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*