Šta sve utiče na vaše snove?

Da li pamtite šta ste sanjali? Ili ste ubeđeni da ništa ne sanjate? Ipak, naučnici tvrde da svi sanjaju, ali neko može da detaljno prepriča svoj san, a drugi se kao kroz maglu prisećaju da su nešto sanjali.

Naučnici su utvrdili da na snove, između ostalog, utiče i magnetno polje, jer mozak oseća geomagnetsku aktivnost i reguliše nivo hormona potrebnih za san. Snovi su zapravo živopisan oblik misli, a kao što teško možete da se setite nasumičnih misli koje su vam proletele kroz glavu pre sat vremena, tako je teško da se setite i snova.

Veća doza vitamina B može da pomogne ne samo u prisećanju, već i u pojačavanju intenziteta sna, pokazalo je jedno američko istraživanje.

Ispitanici podeljeni u tri ravnopravne grupe, pet dana su dobijali vitamin B6 i placebo. Četiri ispitanika, koji su dobijali najveću dozu vitamina su najčešće sanjali, a snovi su im bili živopisniji, bizarniji i emotivniji nego ostalima.

Vitamin B6 pretvara aminokiselinu triptofan u serotonin, a to “budi” mozak za vreme REM faze i omogućava da lakše zapamtite ono što sanjate. Ipak, posavetujte se sa lekarom koja količina vam je potrebna, jer predoziranje vitaminom B može da dovede do nepravilnih otkucaja srca, grčeva, nesanice, visokog krvnog pritiska i napada panike.

Naučnici su takođe otkrili da kreativci bolje pamte snove, kao i da osobe koje imaju lucidne snove mogu da nauče nove veštine dok spavaju. U njima možete da kontrolišete događaje, kao da igrate video-igricu. Stručnjaci tvrde da oni koji češće igraju video- igrice češće i lucidno sanjaju. Oni mogu da kontrolišu delove mozga zadužene za emocionalno donošenje odluka i socijalnu interakciju koji su od presudne važnosti za manipulaciju i učenje prilikom sanjanja.

Naučene veštine ne mogu da budu kompleksne poput sviranja violine ili upravljanja helikopterom, ali postoje naučni dokazi da vežbanje određenih zadataka u snovima pomaže ljudima da budu bolji u njima kada su budni. Na primer, lucidni sanjači, koji su u snovima vežbali bacanje novčića u čašu, postaju sve bolji i bolji u izvođenju istog zadatka kada su budni, objašnjavaju naučnici.

(B92)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*