Istražna komisija Parlamenta BiH traži podatke o aferama “Respiratori” i “Pokretna bolnica”

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici donijela je niz zaključaka putem kojih traži konkretne podatke od institucija u vezi s aferama o nabavkama respiratora u FBiH i RS-u, kao i u vezi s malverzacijama oko pokretne bolnice (RS). Privremena istražna komisija od Uprave za indirektno oporezivanje BiH traži informacije o svim donacijama u periodu između 15. marta do 31. maja 2020. godine, sa nazivom uvoznika i donatora, opisom i vrijednošću robe i podacima o krajnjem korisniku.

Od Uprave za indirektno oporezivanje BiH ova parlamentarna komisija traži da dostavi detaljno sve podatke (proizvođač, zemlja porijekla, prodavac, iznos i količina i datum uvoza) vezano za uvoz respiratora u BiH od preduzeća “Srebrna malina” (FBiH) i “Medietic” (RS), kao i detaljne podatke o uvozu medicinske opreme za pokretnu bolnicu od strane “Balkan Global”;

Također, privremena istražna komisija od Agencije za lijekove BiH traži da dostavi detaljno sve podatke o izdavanju dozvole za interventnu nabavku respiratora preduzećima “Srebrna malina” i “Medietic”, kao i podatke o zahtjevu i procedurama vezano za izdavanje dozvole za interventnu nabavku medicinske opreme za pokretnu bolnicu preduzećima “Balkan Global” i “Derby Trade”.

Nadalje, Privremena istražna komisija od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH traži odgovore na iduća pitanja:

– Da li Tužilaštvo BiH koristi CMS ili neki drugi sličan sistem za potrebe dodijeljivanja predmeta pojedinačnim tužiocima?

– Ukoliko Tužilaštvo BiH ne koristi takav sistem za potrebe dodijeljivanja predmeta, ko odlučuje o dodijeljivanju predmeta u Tužilaštvu BiH?

– Ukoliko Tužilaštvo BiH ne koristi takav sistem za potrebe dodijeljivanja predmeta, da li je VSTV odobrilo takvu praksu? Ukoliko jeste, kada i na čiji zahtjev?

Da li bilo koje drugo tužilaštvo u Bosni i Hercegovini predmete dodijeljuje pojedinačnim tužiocima bez korištenja CMS ili sličnog sistema?

Također, Privremena istražna komisija od Vijeća ministara BiH traži sve informacije o postupanju nadležnih institucija (Ministarstva pravde BiH i sl.) u vezi uspostave širih pravila i jačanja sankcija po pitanju sukoba interesa nosioca pravosudnih funkcija, uključujući njihove bliske srodnike. Privremena istražna komisija traži dostavu sve raspoložive dokumentacije koja se tiče ovog pitanja.

Ova komisija, nadalje, zadužuje istraživački sektor Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH da, do iduće sjednice, dopuni i eventualno ažurira sa podacima o BiH, postojeće istraživanje o propisima o sudskim i tužilačkim vijećima i drugim regulatornim tijelima u BiH iz 2015. godine.

Od Suda BiH zatraženo je sve podatke o predmetima koji se vode duže od pet godina, i to na način da se dostavi broj predmeta, godina kada je predmet započet, na koga se predmet odnosi i ime sudije koji vodi predmet.

Privremena istražna komisija zadužila je i Istraživački sektor Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH da pripremi dostupne informacije o pojedinačnim slučajevima iz tačke 5. Programa rada Privremene istražne komisije. Radi svjedočenja, Privremena istražna komisija na narednu sjednicu pozvat će direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH i direktora Agencije za javne nabavke BiH.

“Radi svjedočenja, Privremena istražna komisija pozvat će sudiju Suda BiH Branka Perića, sudiju Okružnog suda u Banjoj Luci Milana Blagojevića i sudiju Evropskog suda za ljudska prava Farisa Vehabovića. S tim u vezi, zadužuju se službenici Sekretarijata PSBiH koji pružaju stručnu i administrativno-tehničku podršku Privremenoj komisiji da stupe u kontakt sa navedenim sudijama s ciljem razmatranja optimalnog datuma za njihovo svjedočenje.Od članova Privremene istražne komisije traži se da, ukoliko to žele, do iduće sjednice Komisije, dostave konkretne prijedloge imena za provođenje saslušanja i svjedočenja pred Komisijom”, istaknuto je u zaključcima ove komisije.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*