UO Rukometnog saveza BiH ponovo bez kvoruma za odluku o Premijer ligi BiH

Sjednica Upravnog odbor Rukometnog saveza BiH, na kojoj je danas u Sarajevu trebala biti donesena odluka o nastavku ili završetku takmičenja u muškoj i ženskoj Premijer ligi BiH, ni u trećem pokušaju nije održana zbog nedostatka kvoruma. Odluka ni ovog puta nije donesena zbog odbijanja većine članova UO RSBiH koji predstavljaju Rukometni savez Republike Srpske, da dođu na zakazanu sjednicu. Iz ovog entitetskog saveza prisustvovao je samo jedan član UO – Vojislav Rađa.

Predsjednik RSBiH Slobodan Zadro kazao je da je i ovog puta prisiljen postupiti po članku Statuta 37, koji kaže da ako nema kvoruma nova sjednica se treba održati za sedam dana na istom mjestu, isto vrijeme i istim dnevnim redom.

– U Statutu nema broja koliko se puta to može uraditi. Naš je stav da ćemo nakon te sjednice pokušati zakazati sjednicu na kojoj će se jedina tačka odnosti na pripremu Skupštine RSBiH – kazao je Zadro.

Problema u neodržavanju sjednice vidi u različitim tumačenjima Statuta RSBiH i propozicijama takmičenja.

– U Statutu RSBiH jasno stoji da Upravni odbor tumači sve akte saveza. Nikome nije drago i nikom ne služi na čast, najmanje nama. Problem nije samo u prijavi ekipa za evropska takmičenje, veći problem je hoćemo li imati prvenstvo i na kraju savez, jer i to dolazi u pitanje. Ako ništa ne funkcionira od organa Saveza, ostaje jedino Skupština, ako ni tako ništa ne napravimo onda ćemo se jednostavno razići i prepustiti nekom kome će to uspjeti – kazao je Zadro.

Jedini prisutni član UO RSBiH iz Republike Srpske Vojislav Rađa negirao je tvrdnje da RSRS drži u blokadi RSBiH.

– To apsolutno nije tačno. Nije problem rukometa u BiH da li će ispasti neki klub iz lige, zbog čega svake nedjelje treba da gubimo nekoliko sati, već treba da razgovaramo o mnogo bitnijim stvarima. Ono što su mnogo veći problemi RSBiH je nepostojanje žiro računa, jer RSBiH trenutno posluje preko računa RSRS. RS Federacije BiH je tu mogućnost odbio i mi smo tri-četiri mjeseca imali velikih problema da organizujemo prve dvije utakmice kvalifikacija za EP. Pored toga ne možemo da izaberemo generalnog sekretara RSBiH. Uopšte ne vidimo dobru volju da riješimo probleme koje savez čine savezom – kazao je Rađa.

Navodi da se u ovakvoj situaciji trebaju čuti i stavovi klubova, od kojih se čak 14 izjasnilo da nije za nastavak sezone, odnosno za proširenje lige na više od 16 ekipa.

– To nas dovodi u drugu opasnost da se klubovi iz oba entiteta sami organizuju i igraju ligu – kazao je Rađa.

Komesar takmičenja muške Premijer lige Srđan Jović 1. juna donio je Odluku o okonačanju sezone 2019./2020., nakon što Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine nije uspio naći rješenje o nastavku prvenstva. Pozivajući se na propozicije takmičenja i normativne akte RSBiH Jović je odlučio da stanje na tabeli, nakon 19 odigranih kola, prihvati kao konačno.

UO RSBiH odluku komesara smatra nevažaćom.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*