“Žene Srebrenice” i danas podsjetile na 11. juli 1995. godine

Udruženje “Žene Srebrenice” danas je, kao i svakog 11. u mjesecu, održalo mirnu protestnu šetnju u Tuzli.
Protestnu šetnju, organizuju u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine, kada se dogodio genocid u Srebrenici, najkrvaviji u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

I dalje ih boli nepravda što je u regionalnom uredu SIPA-e u Tuzli zaposlen Jovan Ilić, koji je na spisku Vlade RS zajedno sa stotinama osoba koje se dovode u vezu sa genocidom u Srebrenici. Zbog neradnog dana, žene Srebrenice, danas nisu išle protestvovati pred zgradu regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, ali su saopćile pismeni odgovor koji su dobile od direktora SIPA-e, Gorana Zubca o radnom statusu Jovana Ilića.

“Agencija sva postavljenja vrši u skladu sa relevantnim zakonskim propisima, isto tako ova Agencija neće podleči bilo kakvim pritiscima za izvršavanje konkretnih poslova, ili u ovom slučaju za smjenu određenog policijskog službenika, a koji su utemeljeni u zakonu i koji se zasnivaju na argumentaciji koja nema zakonsko utemeljenje”, navodi se između ostalog u pismenom odgovoru direktora Zubca.

Prema riječima Hajre Ćatić, predsjednice Udruženja “Žene Srebrenice”, nepravda i pismeni odgovor direktora Zubca neće usporiti traganje majki za sudbinom nestalih Srebreničana, kao ni za istinom o ljudima koji su počinili zločin u Srebrenici 1992. godine.

U mirnom protestu Srebreničankama pridružilii su se igrađani Tuzle, žene iz Udruženja Medžilsa Islamske zajednice iz Tuzle i Živinica.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*