Pendarovski: Kosovsko pitanje drži region zakucan na dnu

Promjena granica, kada je riječ o kosovskom pitanju, ne smije dovesti do domino-efekta u regionu – rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

– Kosovo je mnogo godina na našoj granici sa neriješenim međunarodnim statusom. Za 27. juni, poslije nekoliko godina, najavljuje se restart tih pregovora – kaže Pendarovski.

Od toga kako će se riješiti kosovski problem, naglašava, svi u regionu oko Kosova sigurno će osjetiti efekte – dobre ili loše.

– Ja ne kažem da promjena granica ne može da bude rješenje kosovskog problema. Ali promjena granica ne smije dovesti do domino-efekta u regionu i ne smije da dira i zadire u naše granice – jasan je Pendarovski.

Pri tome, poručuje, tražimo jasne međunarodne garancije, ako uopšte takvo rješenje bude na stolu, i ako bude prihvaćeno i u Beogradu i u Prištini.

– Nadam se brzom rješenju ovog pitanja i iskreno to želim, jer taj problem, pored drugih, objektivno drži region zakucan na dno – naveo je.

Ocijenio je veoma bitnim da konflikt ne bude zamrznut, već riješen i da čitav region ide ka Evropi gdje mu je mjesto i u institucionalnom smislu.

Kaže i da je malo rezervisan u kontekstu vremenskog perioda rješavanja kosovskog pitanja, jer Amerika, kao ključni igrač u pozadini, ulazi u predizbornom periodu.

– Praktično smo na nekoliko mjeseci od američkih izbora, a EU je uvijek pratila vodstvo SAD-a. U ovom trenutku ne vidim da ima sinhronizacije između EU i administracije u Washingtonu – dodao je Pendarovski.

(Vijesti.ba / RSE)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*