Poplave uništile poljoprivredna zemljišta u Živinicama, uzgajivači ostali bez prinosa

Mještani naselja Strašanj u Živinicama većim dijelom su orijentisani na poljoprivrednu proizvodnju, a nesvakidašnje poplave veoma brzo su uništile njihov ovogodišnji trud. Sve ono što su vrijedne ruke poljoprivrednika zasijale sada je pod vodom, a dok nijemo posmatraju svoje parcele, u mislima imaju samo jedno pitanje – kako sanirati nastalu štetu i nadomjestiti gubitke?

Dvije neprospavane noći su iza mještana Strašnja koji je svega nekoliko kilometara udaljen od centra Živinica. Veći dio naselja je u potpunosti pod vodom, a sa nedaćama koje su ih zadesile bore se uz predstavnike nadležnih službi koje imaju znatno manje ljudskih resursa zbog epidemije koronavirusa.

I noć koja dolazi prilično je rizična za Živiničane jer najveću opasnost predstavlja rijeka Spreča čiji vodostaj u kontinuitetu raste.

“U odnosu na jučer stanje je sada znatno teže i što je najgore ono se u kontinuitetu usložnjava jer Spreča raste. Jučer smo dvije porodice evakuisali iz naselja Strašanj, a danas pratimo stanje, na terenu smo sa raspoloživim materijalnim i ljudskim resursima te ukoliko bude bilo potrebe za evakuacijom stanovništva spremni smo djelovati”, kazao je za Klix.ba Alija Ćehajić, zaposlenik Službe civilne zaštite Živinica.

Na području Strašnja dosad je poplavljeno okvirno deset stambenih objekata, a u večernjim satima se očekuje povećanje broja njih. S druge strane, osim materijalne štete na objektima, posebno su ugrožena poljoprivredna zemljišta.

“Ovo što nam se dogodilo je scenarij iz 2014. godine kada smo pretrpjeli velike štete. Sinoć od nas niko oka nije sklopio, stražarili smo sve vrijeme. Voda konstantno nadolazi, pa smo sada u strahu šta će nam se dalje dešavati”, kazao nam je Mehmed Škaljić.

Kao i svih prethodnih godina i ove se posvetio uzgoju korinišona, a svi zasadi danas su završili pod vodom. Šteta je, kaže nam, na desetine hiljada maraka u cijelom naselju.

“Trideset duluma zemlje konkretno kod mene je pod vodom, sve je uništeno, pa čak i sistemi za navodnjavanje. Ni sam ne znam kako ću se izvući iz ovog problema, izlaz trenutno ne vidim. Sve što sam imao uložio sam u ovaj posao, a čak sam se zadužio i putem određenih organizacija i sada ni sam ne znam kako novac da vratim”, ističe Škaljić kojem poljoprivredni prinosi predstavljaju osnovni vid prihoda.

Elvis Avdić godinama se bavi plasteničkom proizvodnjom, a uz to i uzgojem tovnih grla. Šteta koju su mu stvorile poplave nakon izlijevanja rijeke Oskove veća je od 100.000 konvertibilnih maraka.

“Uništena mi je parcela od 70 duluma na kojoj sam goveda držao u slobodnom tovu, šta će biti dalje ne znam. Velika je šteta i ona se svake godine kreće u iznosu od skoro 100.000 KM, bez plasteničke proizvodnje. Sada ne znam gdje da pustim goveda, što negativno utječe na njih. Sve su mi steone, sada ih moram prebaciti negdje da miruju. Od nadležnih finansijsku pomoć ne tražim. Samo je potrebno da ovaj dio prokanale i naprave grudobrane, kako bismo mogli živjeti kako treba”, ističe Avdić te naglašava da su ovogodišnje poplave znatno intenzivije u odnosu na period iz 2014. godine.

Senahid Škaljić dugi niz godina živi u Strašnju, a kako nam kaže, njemu i njegovim komšijama svaka kap kiše stvara dodatni strah.

“Ovdje smo ugroženi kada je riječ o poplavama, a nadležni bi nam trebali posvetiti veću pažnju u vezi sa obezbjeđenjem novčanih sredstava za sanaciju štete nakon ovakvih nepogoda. Kada smo imali 2014. isto stanje, lično sam dobio 160 KM, a šteta je bila drastično veća”, ističe Škaljić kojem su također uništeni i ovogodišnji usjevi.

Na širem području Živinica posljedice nevreena se trenutno ogledaju u plavljenju više od 200 stambenih objekata, a šest porodica je evakuisano, odnosno 15 osoba.

“Dodatni problem nam predstavlja epidemija koronavirusa, s obzirom na to da nam je skoro u cijelosti štab u samoizolaciji te je sve svedeno na nekoliko zaposlenika Službe civlilne zaštite koji su stavili sve resurse na raspolaganje”, naveo je Alija Ćehajić, zaposlenik Službe civilne zaštite Živinica.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*