Otvaramo granicu s BiH čim epidemiološke mjere to dopuste

Bosna i Hercegovina i Hrvatska su upućene jedna na drugu te obje moraju napraviti maksimalne napore radi smanjivanja intenziteta novozaraženih osoba, a radi sigurnosti građana dvije zemlje, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na pitanje novinara …

… kako tumači da mediji javljaju o slučajevima u kojima se bosanskohercegovačkim građanima nije omogućen tranzit kroz Hrvatsku.

Osim toga, komentirao je i najavu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da će u ponedjeljak odgovoriti recipročnim mjerama.

“Čim to epidemiološke mjere dopuste, zatvaranje granice s Bosnom i Hercegovinom bit će ukinuto”, rekao je Plenković, prenijela je Hina.

Nakon što se epidemiološka situacija novog korona virusa pogoršala u Bosni i Hercegovini, hrvatske vlasti zatvorile su granicu sa tom zemljom, zbog čega su pogođene naročito turističke agencije i turisti koji su imali plaćene aranžmane u Hrvatskoj.

Više od 100 novozaraženih dnevno Bosna i Hercegovina bilježi posljednja četiri dana, dok se taj broj u subotu popeo na gotovo 180. Zemlja je krajem maja bilježila tek poneki slučaj zaraze.

Raste broj zaraženih korona virusom

Odlukom Stožera civilne zaštite Hrvatske, od 25. juna, propisano je da su državljani Bosne i Hercegovine koji odlaze u Hrvatsku dužni boraviti u samoizolaciji u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Turković, predložit će mjere reciprociteta za građane Hrvatske koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, jer je objavljeno da putnicima iz Bosne i Hercegovine nije omogućen ni tranzitni prelazak kroz Hrvatsku prema Neumu, jedinom bosanskohercegovačkom gradu na moru.

Iz Granične policije Bosne i Hercegovine u međuvremenu je saopćeno kako je tranzit državljanima Bosne i Hercegovine koji putuju u Neum dopušten preko Hrvatske na graničnom prelazu Doljani – Metković, pozivajući se na informaciju Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske.

Hrvatska posljednjih dana također bilježi porast novozaraženih korona virusom.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*