Broj novozaraženih koronavirusom u Americi dostigao novi rekord

U Sjedinjenim Američkim Državama u protekla 24 sata 52.982 osobe testirane su pozitivno na koronavirus, što predstavlja novi dnevni rekord novozaraženih. Međutim, porast broja infekcija ne znači i strožije restrikcije za stanovnike SAD-a. Mnoge države već planiraju ukidanje blokada, dok je New York odustao od svojih namjera da dozvoli ručanje unutar ugostiteljskih objekata.

Donald Trump pak prepoučuje da se maska nosi samo u kriznim situacijama, dok su zdravstveni stručnjaci zabrinuti i govore da je broj zaraženih u SAD-u daleko veći nego što to pokazuju zvanični podaci Univerziteta Johns Hopkins, javlja BBC.

Ukupan broj zaraženih u SAD-u sada je dostigao dva miliona i 682 hiljade. Koronavirus odnio je živote 128.028 Amerikanaca, od čega je gotovo polovina smrtnih slučajeva zabilježena u Brazilu.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti SAD-a Anthony Fauci upozorio je da bi broj dnevnih infekcija u SAD-u uskoro mogao dostići i stotinu hiljada, zbog čega je veoma zabrinut.

One države koje su planirale ukidati restrikcije zaustavljene su u njihovim planiranjima, dok je virus stigao i do država koje su se do sada uspješno branile od infekcije Covid-19.

Prema posljednjim informacijama, više Amerikanaca preminulo je od koronavirusa u SAD-u nego u četiri rata ukupno.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*