Sjednica EP će započeti izjavom o terorističkom napadu u Parizu

Danas popodne u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Evropskog parlamenta, koja će započeti izjavom predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza o terorističkom napadu na satirički nedjeljnik Charlie Hebdo.
Nakon što Schulz pročita izjavu o napadu na Charlie Hebdo, zastupnici će minutom šutnje odati počast poginulima u terorističkom napadu.

Čelnici svih institucija Evropske unije u nedjelju su bili u Parizu na maršu u počast žrtvama terorističkih napada, u kom su sudjelovali i šefovi država i vlada evropskih zemalja, onih izvan Evrope i čelnici raznih međunarodnih organizacija.

U utorak će predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk sudjelovati na plenarnoj sjednici Parlamenta i razgovarati sa zastupnicima o rezultatima zadnjeg summita EU-a, održanog u decembru.

U utorak će sa zastupnicima razgovarati i talijanski premijer Matteo Renzi o rezultatima proteklog italijanskog predsjedavanja, a u srijedu će latvijska premijerka Laimdota Straujuma upoznati zastupnike s programom latvijskog predsjedavanja u prvoj polovini ove godine.

Evropska komisija će svoj redovni sedmični sastanak održati u utorak u Strasbourgu, a na dnevnom redu su zakonodavni prijedlozi za provedbu investicijskog plana, kojim se želi osigurati 315 milijardi eura privatnih investicija u evropsko gospodarstvo u sljedeće tri godine.

Zastupnici će u utorak glasati o prijedlogu da se zemljama članicama dopusti da ograniče ili zabrane uzgoj genetskih modificiranih organizama.

U četvrtak će raspravljati i glasati o rezoluciji o medijskim slobodama u Turskoj, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*