Građani mogu provjeriti da li poslodavci vrše uplate doprinosa za socijalno osiguranje

Porezna uprava Federacije BiH je uputila obavijest osiguranim osobama – subjektima upisa u Jedinstveni sistem registracije kontrole i naplate doprinosa da u poreznim ispostavama mogu izvršiti provjeru uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti koje je poslodavac obveznik uplate doprinosa dužan uplatiti prilikom isplate plaće.
Građani mogu provjeriti da li poslodavci vrše uplate doprinosa za socijalno osiguranje
Na zahtjev osiguranih lica – zaposlenika Porezna uprava Federacije BiH izdat će uvjerenje o uplaćenim doprinosima.

Sve informacije i saznanja da poslodavci vrše isplatu neto plaće “na ruke” bez obračuna i uplate poreza i doprinosa, kao i druge oblike nepoštivanja poreznih zakona građani mogu prijaviti Poreznoj upravi Federacije BiH pozivom na besplatan broj 08 00 20 333, ili dostaviti putem e-maila: primjedbe@fpu.gov.ba.

Pojačane aktivnosti kontrole obračuna i uplate poreza i doprinosa na plaće i iz plaća provode se na području Federacije BiH, a inspekcijskim nadzorom obuhvaćeni su porezni obveznici odabrani iz baze podataka Porezne uprave FBiH koji su isplatili plaće, a nisu uplatili doprinose i onih koji nisu podnijeli specifikaciju uz isplatu plaća zaposlenika u radnom odnosu kod pravnih i fizičkih lica.

Cilj ove akcije je povećanje finansijske discipline i prikupljanje prihoda za vanbudžetske fondove. Zbog toga se upozoravaju poslodavci koji imaju dugovanja po osnovu poreza na dohodak i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosa za zdravstveno osiguranje i doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti da uplate svoje obaveze kako bi izbjegli izricanje novčanih sankcija i obračun zateznih kamata koje dnevno iznose 0,04%, zbog neblagovremenog plaćanja javnih prihoda.

Porezna uprava Federacije BiH izvršit će provjere svih prijava i u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH i Zakonom o doprinosima i provest će uredske i terenske kontrole u predmetu obračuna i uplate poreza i doprinosa na plaće i iz plaća. Ukoliko se uoče i ostale nepravilnosti i nezakonitosti kod poreznih obveznika bit će izvršen cjelovit inspekcijski nadzor.

Iz Porezne uprave FBiH podsjećaju da su Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima propisane novčane kazne koje se kreću od 1.000,00 KM do 5.000,00 KM za prekršaj ako poslodavac, ne uplati doprinose istovremeno sa isplatom plaće, a najkasnije do posljednjeg dana u mjesecu u kojem je plaća dospjela za isplatu.

Obveznik plaćanja doprinosa kaznit će se za prekršaj, počinjen prvi put, a za prekršaj počinjen drugi put, uz novčanu kaznu, može mu se izreći i mjera zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju do jedne godine.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*