Proglašena epidemija: Na UKC-u Tuzla hospitalizovano 27 pacijenata zbog ospica

Od 24. juna prošle godine do danas u Klinici za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla hospitalizirana su ukupno 152 pacijenta zbog morbila (ospice), od toga s prostora Tuzlanskog kantona 142, a s područja Brčko Distrikta i još nekih općina ukupno deset bolesnika – izjavio je danas načelnik ove klinike Sead Ahmetagić.

Kako je kazao, vraćeno je 372 bolesnika koji su, poslije kliničke obrade u dnevnoj bolnici i u prijemnoj ambulanti ove klinike, vraćeni na ambulantno liječenje kao lakši slučajevi bez komplikacija, a uz obaveznu kontrolu, zavisno od kliničkog statusa bolesnika.

Najveći broj bolesnika, navodi Ahmetagić, oko 70 posto su djeca ranije živote dobi, predškolske i školske dobi, dok su 30 posto oboljelih odrasli.

Najčešće su u pitanju roditelji djece koja su oboljela.

”U Klinici je trenutno hospitalizirano 27 pacijenata od kojih 15 ima teže komplikacije osipne bolesti koja se vjerovatno javila zbog činjenice da od ratnog perioda do danas nismo imali redovitu vakcinaciju i to je jedan od vodećih razloga zašto u ovom treutku imamo i ovu epidemiju. Svi bolesnici u Klinici su, bez obzira na dodatne komplikacije, stabilni i kao ovi prethodni, vjerovatno će uskoro biti pušteni kući” – naglasio je Ahmetagić.

Morbile su, objašnjava, klasična, dječija osipna bolest sa visokom temperaturom, naglašenim respiratornim simptomima, curenjem iz nosa, kašljem, a ako dođe do upale pluća i otežanim disanjem. Upala pluća je najteža komplikacija pored koje mogu postojati komplikacije i od drugih organa i organih sistema.

”Ono što je posebno karakteristično za ovu bolest je da je vrlo prenosiva, jer 90 posto osoba poslije kontakta može oboljeti i to je razlog zašto se ova epidemja brzo širi, pogotovo sada u hladnijem periodu kada se osobe nalaze u zajedničkim boravištima. Inkubacija kod ove bolesti je 11 dana” – istakao je Ahmetagić.

U ovoj klinici su, zbog proglašenja epidemije, napravili i dodatni infopult gdje će roditelji, porodica i prijatelji moći od 13 do 15 sati svakog dana, saznati informacije o stanju bolesnika, kao i drugih koji se liječe, a za koje važi zabrana posjete, upravo zbog želje da se smanji broj oboljelih.

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona prošlog četvrtka je Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla uputio obavijest o prijavi epidemije zarazne bolesti – morbila na području tog kantona.

Radi sprečavanja daljnjeg širenja ove bolesti, shodno veličini kritične mase neimuniziranih osoba u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla donesena je odluka da se do daljnjeg zabranjuje posjeta bolesnicima smještenim na Klinici za zarazne bolesti i Klinici za dječije bolesti.

(Fena/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*