SDP BiH neće predložiti potpredsjednika FBiH iz reda Srba

SDP BiH na konstituivnoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ neće predložiti kandidata za potpredsjednika entiteta iz reda srpskog naroda, jer smatra da je obaveza stranaka koje čine parlamentarnu većinu da predlože sva tri člana rukovodstva FBiH, a za šta postoji odgovarajući kapacitet i u Klubu Srba, kao i u preostala dva kluba Doma naroda.

Iz SDP-a BiH saopšteno je da ova stranka od Centralne izborne komisije BiH traži da se Klub delegata srpskog naroda u federalnom Domu naroda popunjava u skladu sa Ustavom i zakonima FBiH.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH zaključeno je da će SDP BiH predložiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH da bi bilo regulisano popunjavanje klubova naroda, odnosno, da se više ne bi dešavalo da ne postoji mogućnost popunjavanja klubova naroda na osnovu Ustava i zakona FBiH.

Na sjednici Predsjedništva SDP-a BiH razmatrano je pitanje formiranja vlasti u FBiH i na nivou BiH, te su još jednom pozvane stranke pobjednice opštih izbora da što prije formiraju vlast na svim nivoima.

Još jednom je jasno naznačeno da će SDP BiH djelovati kao opozicija, kao što je već ranije odlučeno na organima partije.

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH donijela je danas odluke prema kojima su Srbi Drago Puzigaća i Mile Marčeta, Bošnjak Sanel Mušović, Hrvat Željko Josić, te Segmendina Srna Bajramović, Emir Frašto i Rasmi Kantarević iz reda ostalih izabrani u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz CIK-a BiH je saopšteno da su nakon današnje raspodjele mandata, prema utvrđenim rezultatima posrednih izbora, u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrana 54 delegata – po 17 iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, 13 iz reda srpskog naroda i sedam iz reda ostalih. Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH treba da broji 17 delegata, tako da nedostaju četiri.

/srna/

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*