Šefovi diplomatija Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske razgovarali o ukrajinskoj krizi

Šefovi diplomatija Njemačke, Rusije, Ukrajine i Francuske sastali su se u Berlinu i razgovarali o ukrajinskoj krizi, javlja Anadolu Agency (AA). Na poziv njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera u Berlin su stigli njegov ruski kolega Sergej Lavrov, ukrajinski Pavlo Klimkin i francuski Laurent Fabius, a sastanak o ukrajinskoj krizi održan je u Steinmeierovoj rezidenciji Villi Borsig.

“Situacija u Ukrajini je i dalje napeta. Još uvijek nije postignuto trajno primirje i ljudi umiru na istoku Ukrajine. Još uvijek se ne nazire trajno rješenje humanitarnoj i drugim krizama u toj regiji”, kazao je domaćin Steinmeier uoči pomenutog susreta.

Naglasivši da se mora nastaviti tražiti političko rješenje ukrajinskom pitanju, Steinmeier je kazao da će s kolegama iz Rusije, Ukrajine i Francuske razgovarati o novim načinima rješavanja tog pitanja.

Steinmeier je kazao da nije siguran da će biti postignuti neki dogovori, ali je dodao da smatra kako bi bilo pogrešno da početkom nove godine nije povukao ovakav potez i sazvao sastanak na visokom nivou.

Podsjećamo da je Steinmeier i prošle godine bio domaćin istom susretu i da je tema razgovora i tada bila kriza i sukobi u Ukrajini.

(Vijesti.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*