Vlada TK za ravnopravnu podjelu javnih prihoda u FBiH

Ravnopravnija raspodjela javnih prihoda od indirektnih poreza po kantonima cilj je Inicijative za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine koju je danas usvojila Vlada Tuzlanskog kantona.

Navedena Inicijativa bit će proslijeđena nadležnim Federalnim organima, kao i Uredu visokog predstavnika u BiH. Uz ovu Inicijativu, Vlada će dostaviti i više inicijativa resornih kantonalnih ministarstva za izmjene i dopune propisa donesenih sa federalnog nivoa koji predstavljaju smetnju ili usporavaju razvoj poduzetništva i investicija. Krajnji cilj je stvaranje povoljnijeg ambijenta za podršku zapošljavanja i otklanjanja prepreka u oblasti razvoja poduzetništva

Vlada je imenovala Radnu grupu za izradu Prijedloga Programa mjera za socijalno zbrinjavanje zaposlenika koji su u procesu stečaja, likvidacije, restrukturiranja i privatizacije preduzeća ostali ili ostaju bez posla. Zadatak Radne grupe je da, u roku od 30 dana od imenovanja, izradi prijedlog Programa mjera za socijalno zbrinjavanje te dokument dostavi Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak i JU Služba za zapošljavanje TK.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Analizu o socijalno statusnim pitanjima branilačke populacije Tuzlanskog kantona sa utvrđenim Prijedlogom mjera. Obezbjeđenje namjenskih sredstava za obavljanje pripravničkog/volonterskog staža branilaca i članova njihovih porodica gotovo je u potpunosti realizovano. Tokom protekle godine 194 kandidata ostvarila su pravo na odrađivanje volonterskog staža, tokom kojeg imaju pravo na naknadu od 200 KM iz Budžeta Tuzlanskog kantona. Obezbjeđenje namjenskih sredstava za finansiranje programa zapošljavanja branilaca i članova njihovih porodica, a u svrhu njihovog radnog angažovanja i smanjenja nezaposlenosti, nije ostvareno u prethodnom periodu, budući da, u skladu sa odredbama provedenog postupka javnih nabavki, nije bilo niti jedne zainteresovane banke putem koje bi se realizovala sredstva.

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o angažovanju osoba sa visokom stručnom spremom u cilju odrađivanja pripravničkog/volonterskog rada u TK-a i Informaciju o zapošljavanju i samozapošljavanju Roma. Zajedničkim aktivnostima Ministarstva za boračka pitanja, obrazovanja, Grada Tuzla i općina Tuzlanskog kantona izdvojeno je više od 1.5 milion KM, što je omogućilo da u 2014. godini pripravnički staž odradi 676 osoba.

( Odjeljenje za informisanje TK/RTV7)

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*