Šešelj ostaje na slobodi: Odbijen zahtjev za vraćanje u zatvor

Raspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev tužilaštva da vrati u sudski prtivor optuženog Vojislava Šešelja s privremene slobode, objavljeno je u Haagu.

U odluci koja nosi današnji datum, Raspravno vijeće također se proglasilo nenadležnim za Šešeljev zahtjev da kazne glavnog tužioca Sergea Brammertza “zbog nedozvoljenog ponašanja”.

Raspravno vijeće također navodi da tužilaštvo nije uložilo žalbu na odluku o puštanju Šešelja na privremenu slobodu, a da sada traži preispitivanje te odluke, što je moguće samo na osnovu novih činjenica kojih nema.

Sudija Madaje Nijang, novoimenovani sudija, usprotivio se odluci većine.

Šešelj je, odlukom Raspravnog vijeća, 12. novembra privremeno oslobođen iz pritvora Tribunala iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi liječenje mogao da nastavi u Beogradu.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je 1. decembra da Raspravno vijeće vrati u sudski pritvor optuženog Vojislava Šešelja s privremene slobode u Srbiji jer je “svojim ponašanjem u Srbiji ‘potkopao’ duh odluke o privremenom oslobađanju koju je, na sopstvenu inicijativu, iz humanitarnih razloga” donijelo raspravno veće predsjedavajućeg Jean-Claude Antonettija, prenosi Beta.
(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*