Rastu tenzije među liderima EU, Orban optužio premijera Holandije za rasulo samita

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je predsjednik holandske Vlade Mark Rutte odgovoran za blokadu na samitu EU gdje lideri bloka već treći dan pokušavaju isposlovati paket ekonomskog oporavka za članice najgore pogođene pandemijom virusa korona.

“Ja zaista ne znam koji je lični razlog što holandski premijer mrzi mene ili Mađarsku, ali napada surovo”, rekao je Orban novinarima u Briselu.

Orban je istakao da ne voli međusobna optuživanja ali da je Holanđanin istinski jedini odgovoran za cijelu “gužvu”.

“Holandski premijer pravi je borac”, dodao je Orban.

Grupa bogatih i fiskalno “štedljivih” sjevernih država, predvođenih Holandijom, blokirala je napredak na samitu u pravcu postizanja dogovora o fondu od 750 milijardi eura za podsticanje privrednog rasta.

Ove zemlje žele striktnu kontrolu potrošnje tih sredstava, a izbila je i žestoka rasprava o tome da li novac treba biti uskraćen zemljama koje ne ispunjavaju demokratske standarde.

“Ono što se događa u stvari je pomalo čudno jer postoji 100 posto saglasnosti sa vladavinom prava. Ako neko nije spreman da prihvati vladavinu prava, onda treba odmah da istupi iz EU. Ne treba ih kažnjavati novcem”, rekao je Orban.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je da je sporazum lidera EU o planu ekonomskog oporavka još daleko od realizacije iako je određeni napredak postignut.

“Mislim da je moguće postići sporazum na ovom samitu”, rekao je Kurz.

On je dodao da je pred njima dug put iako je ovo već treći dan pregovora.

Premijer Poljske Mateuš Moravijecki poručio je da neće pristati na novi mehanizam zamrzavanja novca EU onim zemljama koje su prekršile vladavinu prava, što je predloženo u paketu ekonomskog oporavka.

Moravijecki je rekao da su lideri na samitu EU i dalje podijeljeni oko budžetskih rabata, pitanja upravljanja fondom oporavka, kao odnosom ili omjerom između besplatnih grantova i povratnih zajmova.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*