Konstituiranje Doma naroda FBiH u četvrtak

Konstituiranje novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon općih izbora održanih u BiH oktobra prošle godine zvanično je najavljeno za četvrtak, 15. januara.Osim što će novoizabrani delegati položiti svečanu zakletvu, dnevnim redom je predviđen izbor predsjedavajućeg i  potpredsjedavajućih Doma, a odmah potom izbor predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

Najavljen je i izbor delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.Osim ovih odluka, kao vrlo važnih koraka u formiranju nove, postizborne zakonodavne i izvršne vlasti, na dnevnom redu je odluka o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca ove godine.

Također je izuzetno značajna jer sprečava zastoj finansijskih tokova u Federaciji u situaciji kad entitetski budžet za 2015. nije donesen do 31. decembra 2014. godine.

Konstituiranje Doma naroda pratile su teškoće i kašnjenja uprkos tome što bez ovog parlamentarnog nivoa nije moguće izabrati ni postizbornu izvršnu vlast u FBiH, predsjednika i dva potpredsjednika, koji u suglasju predlažu mandatara za sastav nove federalne vlade.Nije moguće izabrati ni delegate za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Federalni Dom naroda ima 58 mjesta, po 17 za delegate tri konstitutivna naroda u BiH, Bošnjake, Hrvate i Srbe, kao i sedam za pripadnike ostalih naroda.Delegati se biraju iz deset kantonalnih skupština u FBiH.Izbor za novi saziv nije prošao bez teškoća, delegati su birani u dva kruga.

Neke skupštine kasnile su s predlaganjem delegata, potom je za neke predložene pojedince Centralna izborna komisija (CIK) BiH utvrdila da su se različito nacionalno izjašnjavali u dva izborna procesa pa je osporen izbor te su uslijedile žalbe, a kad je i to prošlo, CIKBiH je započeo drugi izborni krug.Ispostavilo se da ni tada ne može biti popunjen delegatski klub Srba.Predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić je protekle sedmice najavio predlaganje rješenja za taj problem.CIK je do sada, u dva kruga posrednih izbora, utvrdio izbor 54 delega

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*