Mesić analizira predsjedničke izbore: Hrvatska ne smije natrag u fašizam

Ne distancira li se nova predsjednica Hrvatske od profašističkih snaga koje su je podržavale, realna je opasnost da se demokratski procesi zaustave na pet do deset godina, te da takva retorika Hrvatsku izdvoji iz moderne Evrope, upozorio je jučer za riječki Novi list bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

“Kolinda Grabar-Kitarović lično se ograđivala od profašističkih izljeva, ali to nisu činile stranke koje su je podržavale. Ona je pobijedila na tom nacionalističkom valu, i pitanje je koliko će imati snage distancirati se od radikalizma dijela stranaka iz njezine kampanje.

Također, ona nigdje nije isticala antifašizam, koji je, uz ostalo, zaslužan da je Hrvatska poslije Drugoga svjetskog rata priznata kao federalna jedinica Jugoslavije te da je međunarodno priznata na temelju Titovog ustava iz 1974.”, rekao je Mesić.

Umjesto toga, dodaje bivši predsjednik, “neko je u njezinoj kampanji blebnuo da je Tito najveći zločinac u historiji hrvatskog naroda”.

I Kolinda i izborni pobjednici, prije svega HDZ, tu će morati stati na loptu: ”Hrvatska se ne može i ne smije vratiti u fašizaciju”, rekao je Mesić.

Njega, koji je pobijedio na dvojim predsjedničkim izborima, Ivo Josipović u kampanji nijednom nije tražio za savjet. Umjesto toga, angažirao je nekoliko agencija, među kojima i onu Bože Skoke. Pored toga, Mesić je imao i ozbiljnih zamjerki na način kako je Josipović organizirao svoj predsjednički ured.

No ipak, kaže kako je mislio da će “Josipović pobijediti, ali s vrlo tankom prednošću”, “No Grabar-Kitarović imala je bolje organiziranu kampanju, a bila je i nabijena nacionalnim emocijama, koje mogu motivirati ljude. Svi su svjesni ekonomskih teškoća, pa se ljutnja lako projicira na nekoga – ovaj put na sadašnju vladu”.

No, Mesić podsjeća kako “naprosto nije tačno da je za sve kriv Zoran Milanović”.

“Kriza nije rezultat Milanovićeve vlade, nego pljačkaškog projekta privatizacije koji je uništio industriju. A u timu Grabar-Kitarović vidjeli smo i Milana Kovača, prvog predsjednika fonda za privatizaciju, iz kojeg je sve to i krenulo”, napominje bivši predsjednik.

“Sistemski smo uništili industriju, a potom i poljoprivredu, i sve je to učinjeno prije Milanovićeve vlade. No on je pogriješio jer u prvih sto dana nije snimio stanje, objavio građanima gdje smo, najavio mjere za oporavak i rekao koliko će trajati”.

Umjesto toga, Milanovićeva je ekipa objavila: džentlmeni smo, nećemo nikoga napadati. E pa ako nećete, krivnju preuzimate na sebe, analizira Mesić, koji poručuje da bi “ta predizborna kampanja protiv Milanovićeve vlade sada trebala prestati”.

“Novoizabrana predsjednica trebala bi shvatiti sveukupnost problema i prionuti njihovu rješavanju”, poručuje bivši predsjednik Stjepan Mesić u razgovoru za riječki Novi list.

(mojportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*