Dom naroda PSBiH o Budžetu institucija BiH za 2020. godinu

Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naći će se Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u iznosu od oko 1,8 milijardi KM Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je, u drugom čitanju, na sjednici održanoj 15. jula.

Predstavnički dom prihvatio je i amandan poslanika Jasmina Emrića /A-SDA/ koji je tražio 450.000 KM za Unsko-sanski kanton radi suzbijanja migrantske krize.

Pred delegatima Doma naroda sutra će se naći izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH u 2019. godini.

Prema izvještaju,Ured je u prošloj godini izvršio finansijsku reviziju za 2018. godinu u 74 institucije, od čega je za dvije institucije dao mišljenje s rezervom na usklađenost poslovanja sa zakonima i propisom, za četiri mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje.

Ured je dao i 55 pozitivinih mišljenja, dok je ukupno izvršenje budžeta revidiranih institucija za 2018. godinu iznosilo 935.014.410 KM, navodi se u izvještaju.

Delegati bi trebalo da razmatraju i godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2018. godinu.

Na dnevnom redu su i izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH za 2017. godinu, godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za tu godinu, te izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi “Upravljanje troškovima prevoza u institucijama BiH”.

Dnevnim redom je predviđeno da delegati razmatraju i izvještaje Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za 2018. godinu, izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2019. godinu, te izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za prošlu godinu.

Delegati bi trebalo da razmatraju i izvještaj o radu i finansijski izvještaj Agencije za poštanski saobraćaj BiH za 2019. godinu, nekoliko specijalnih izvještaja, kao i izvještaje o radu zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH za 2018. i 2019. godinu.

Na dnevnom redu je i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju programa aktivnosti za BiH za 2018. godinu između BiH i EU.

Sporazum je potpisan 9. decembra prošle godine u Sarajevu i 10. decembra u Briselu, a ukupni troškovi ovog programa su 72.185.446 evra, od čega je maksimalan doprinos EU ovom programu 71.282.832 eura.

Početak sjednice je zakazan za 10.00 sati.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*