(VIDEO) Posebnost Tuzle u prožimanju religija i kultura: Da li politika zloupotrebljava religiju u BiH? Osjećaju li se slobodno pripadnici svih konfesija?

U Tuzli postoji Odbor za međureligijsku saradnju koji je formiran prema incijativi Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini. Među brojnim aktivnostima oni i oštro osuđuju skrnavljenje vjerskih objekata i spomenika, te zajedno rade na promociji jedinstva, zajedništva i mira. Članovi su predstavnici svih konfesija, a kojim aktivnostima se mladi posvećuju, kao i koliko su religiozni, da li na našem prostoru ima religijskog radikalizma i da li politika zloupotrebljava vjeru odnosno religiju u Bosni i Hercegovini, neka su od pitanja na koje odgovaraju vjerski predstavnici u Tuzli.

Gostujući u programu RTV7 Tuzla kazali su da u Tuzli postoji visok stepen multikulturalnosti i interkulturalnosti, koja je po tome posebna u Bosni i Hercegovini. Naši gosti su bili predstavnici tri najmnogoljudnije konfesije u BiH i u gradu Tuzli, islamske, katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, koji su kazali i da se osjećaju slobodno kao predstavnici svojih vjerskih zajednica i da mogu djelovati bez pritiska. Naši gosti su bili Esmir efendija Hasanović koordinator za rad sa mladima pri Medžlisu Islamske zajednice Tuzla, fra Franjo Ninić župni vikar u Franjevačkom samostanu Tuzla i Miloš Trišić paroh tuzlanski. 

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.