Nedim Sladić: U svega 40 minuta u Tuzli palo oko 70 litara kiše po kvadratnom metru

Prema još uvijek neslužbenim podacima motritelja u svega 40 minuta na mjernoj stanici FHMZ-a u Tuzli palo je oko 70 litara kiše po kvadratnom metru. Tačne podatke znat ćemo ujutro, ali hvala mu i za ovu krucijalnu informaciju koja me nije ostavila ravnodušnim, budući da se ovo može okarakterisati kao svojevrsni ekstrem. To 74,6 % ili skoro tri četvrtine (3/4) padavina koja padne za cijeli mjesec! Trebalo bi proći kroz godišnjake barem unazad 20-25 godina da se vidi da li je na specifični datum zabilježena slična količina padavina kao večeras. Prosječna količina padavina prema podacima FHMZ-a i atlasa klime u periodu 1961-1990 za Tuzlu iznosi 93,8 mm.

U 40 minuta kada se sruče skoro tri četvrtine mjesečne količine padavina na grad koji broji više od 100.000 stanovnika, i to na njegov centar je samo po sebi podatak koji se ne smije zanemariti! Tome svjedoče sada Tuzlaci čije brojne glavne saobraćajnice i ulice su pod dubokim talogom vode. I trebat će sigurno vremena tokom noći da se saniraju određene štete koje je nanio i vrlo jak do olujan vjetar pri nailasku olujnog sistema.

Ako gledamo stvari iz drugog ugla, matematički, onda vidimo da u prosjeku skoro 2 litre kiše je palo svakog minuta (tačnije 70/40 = 1,75 litri). To je skoro jedna puna velika flaša vode. To je na granici umjerene kiše (2 do 10 mm po satu)!

Budući da je intenzitet padavina varirao, lahko se moglo desiti da je većinu vremena se bilježio jak intenzitet padavina (10-50 mm po satu), a da je tek pri kraju bilježio se umjeren, odnosno slab intenzitet padavina (<2 mm po satu).

Ovo govori koliko je ovo nevrijeme bilo snažno i iz konverzacije sa brojnim Tuzlacima mogao sam zaključiti da je ovo mnogima nezapamćeno za Tuzlu i jedno od najjačih koje je ovaj grad iskusio. Uostalom, brojke govore sve.

Zapamtite, ovakvi olujni sistemi nas čekaju i u budućnosti. Velike količine padavina u kratkom vremenskom intervalu, a naročito u toplijem dijelu godine (proljeće-ljeto), kad je više toplotne energije na tlu, koja se prisilno uzdiže s tla jer je zagrijaniji od okolnog zraka te koji penjući se uvis širi, hladi i kondenzuje. Stoga je vrlo važno imati očišćene odvode, čiste slivnike i sređena korita rijeka kojima se NE SMIJE sužavati tok i u njih bacati smeće, kako bi se izbjeglo ono najgore! Tada će štete biti manje, a nevremena građanima “podnošljivija”.

(TIP.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*