Dan tišine u bh. i medijima u regionu

Prije tačno sedam dana u 11:30 započeo je masakr u redakciji francuskog satiričnog magazina Charlie Hebdo. Ubijeno je 12 osoba. Danas odajemo počast svim kolegama koji su ubijeni zbog riječi i slike koje su prenijeli. Danas želimo jasno poručiti svima da se protiv misli i govora ne mogu obračunavati silom.
Dan tišine u bh. i medijima u regionu
Danas želimo ukazati na to kako bi naš svijet izgledao bez novinara, medija i informacija

Napadi na medijske slobode kojima smo svjedočili (i još uvijek svjedočimo) u Srbiji i Bosni i Hercegovini i užas koji se dogodio u Parizu naveli su nas da organiziramo Dan tišine.

“Pozivamo sve kolege, sve redakcije, sve novinske agencije, sve blogere i neovisne novinare, sve građane prisutne na društvenim mrežama… da nam se pridruže u organizaciji Dana tišine. Dana u kojem ćemo se osvrnuti na sve kolege koji su poginuli zbog riječi i slike koju su prenijeli. Dana u kojem ćemo jasno poručiti svima koji su uvjerenja da se protiv misli mogu obračunati silom – da smo još tu. Danu koji bi trebao oslikati kako bi naš svijet izgledao bez novinara, medija i riječi”, navode iz Udruženja BH novinari.

Ovu akciju je pokrenula organizacija Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, a pridružili su joj se BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i brojne druge medijske organizacije.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*