Dijelu obale jezera Modrac u Kiseljaku vraćen stari sjaj i ljepota

U subotu, 25. 07 2020. godine, na lokalitetu ribolovne zone ODB-a, realizovana je ekološka akcija čišćenja obale jezera Modrac u naselju Kiseljak. Akcija je dio projekta pod nazivom “Ono što se pije, mora i da se čuva – za čiste vode i čistije obale ” čiji je cilj razviti svijest građana o potrebi očuvanja kvaliteta vode najveće akumulacije u BiH, te podsjetiti građane na važnost pravilnog odlaganja smeća i čuvanja okoliša. Nosilac projekta je Raft-eko klub Accent, uz partnersku saradnju sa Udruženjem građana Zemlja djece i Udruženjem Prijateljice.

Početak akcije nije ni malo obećavao jer nakon nezapamćenog nevremena koje je zahvatilo Tuzlu, dolazak do lokacije koju je trebalo čistiti bio obeshrabrujući. U naselju Kiseljak, naišli smo na oborena stabla, pokidane kablove i baš kataklizmično stanje.

Sa ekološke strane i obala jezera Modrac je bila u dosta lošem stanju. Ogromne količine plastičnih flaša i raznog otpada bilo je rasuto duž cijele obale. Članovi kluba, volonteri i volonterke udruženja Zemlja djece, Neformalne grupe omladinaca iz naselja Kiseljak „Compass“, te nekoliko vrijednih dječaka iz obližnjeg romskog naselja su zajedničkim snagama očistili obale jezera i vratili mu prirodni sjaj. Čišćenje je vršeno i sa kopna i iz vode pomoću čamaca, pa je sabran i plutajući otpad.

Akciji se pridružio i nekoliko ribolovoca koji svakodnevno borave na obali jezera. Rezultat je bio impresivan. Očišćena obala jezera se nije mogla prepoznati. Preko 180 vreća svih vrsta sakupljenog otpada je spremljeno za odvoz od strane JKP Komunalac.

Po završetku akcije, uz obalu, na izletištu i pored puta postavljene su ekotable koje će podsjećati posjetioce da ne ostavljaju smeće nakon boravka u prirodi, te da vode računa o čistoći jezera i okoliša.

Nakon okončanja ekoakcije za aktiviste i aktivistkinje organizovan zajednički ručak u prirodi, te nekoliko vožnji čamcem.

Svoje oduševljenje urađenim nije mogao sakriti vlasnik obližnje vikendice Mirsad Hidanović- Ćame koji je i sam učestvovao u akciji i koji se cijelo vrijeme trudio da ekoaktivistima bude dobar domaćin.

Nadamo se da će ekoakcija, koju je zajedničkim snagama iznijelo preko 35 aktivista i aktivistkinja svih generacija, biti primjer građanima i motivisati ih da i sami pokrenu akcije za dobrobit zajednice, ali i da se uključe u akcije poput ove.

Važno je napomenuti da su kompletan projekat „Ono što se pije, mora i da se čuva – za čiste vode i čistije obale“ i organizovana ekoakcija podržani od strane Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša TK, saopćeno je iz Raft-eko kluba “Accent”.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*