Daviddi: Sloboda medija ostaje u fokusu interesovanja EU

Otpravnik poslova Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Renzo Daviddi i generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić održali su danas u Sarajevu sastanak s predstavnicima medija u BiH.

Na sastanku je razgovarano o problemima s kojima se redakcije susreću u svom radu.

Daviddi je rekao da je svrha današnjeg sastanka da se iz “prve ruke” upozna o problemima s kojim se novinari susreću u obavljanju svoje profesije te u kojoj mjeri “možemo pomoći da se ti problemi prevaziđu”.

Istakao je da je pitanje slobode medija jedno od pitanja koje je bilo i ostaje u fokusu interesovanja EU te da tu temu redovno prate u zemljama u tranziciji i zemljama koje teže članstvu u EU.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić napomenula je da je Udruženje preuzelo na sebe inicijativu da organizira današnji sastanak u Delegaciji EU u BiH s namjerom da razgovaraju o problemima s kojima se suočavaju bh. novinari.

Kako kaže, ova inicijativa je značajna zato što se nadovezuje na nedavne proteste bh. novinara te na isticanje njihovih zahtjeva prema domaćim vlastima, policiji i pravosuđu da bolje štite slobodu izražavanja kroz primjenu postojećih zakona.

Dodala je da se inicijativa treba nastaviti kroz podršku Delegacije EU u BiH, ali i drugih međunarodnih organizacija.

– Očekujemo podršku u kontekstu onoga što je EU radila u prethodnom periodu kada je riječ o zaštiti slobode izražavanja i prava novinara – rekla je Rudić, dodajući da se, prije svega, radi o strategiji pomoći medijima na zapadnom Balkanu 2015. – 2020. godine.

Istakla je da je za novinare iz BiH bitna volja ljudi iz Delegacije EU da kroz svoje kontakte s domaćim liderima zahtijevaju da pitanja slobode izražavanja, prava novinara i nezavisnosti medija postave visoko na ljestvici uvjeta koje će BiH morati ispuniti.

– Mi ćemo insistirati da se ti svi ti slučajevi procesuiraju u skladu s važećim zakonima – kazala je Rudić i istakla da se ne može opravdati nijedan napad na novinare.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*