Kebo primio dokumentaciju o novcu koji je stizao u BiH na ime pomoći građanima

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo primio je večeras novu obimnu dokumentaciju u vezi s “ogromnim količina novca koje su iz cijelog svijeta stizale za pomoć građanima Republike Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Navodi se da je “novac u velikom obimu zloupotrebljen za formiranje paradržavnih obavještajnih i naoružanih formacija, a koje se vezuju za izvršenje najtežih krivičnih dijela”.

Naglašava se da je novac dolazio uglavnom iz istih zemalja odakle su “dolazili tzv. ratnici koji su zloupotrijebili BiH, a neki od njih su ukaljali obraz čestitih boraca”.

– Ovim činjenicama potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo želi doprinjeti da za počinjena najteža krivična djela odgovaraju stvarni krivci, a ne kao do sada, čestiti komandanti Armije BiH – kaže se u saopćenju.

Ističe se da će dodatnih 500 stranica dokaznog materijala “proširiti dosadašnju listu onih na koje se sumnja da su vršili krivična djela”.

Također, materijal “upućuje na radikalnu strukturu unutar SDA koja se nalazila ili se nalazi na najvišim funkcijama koje plaćaju građani BiH međunarodnom izolacijom i siromaštvom”.

– S obzirom da je opšte poznato, a isto proizilazi iz dostavljenih dokumenta, da su inkriminisana lica i organizacije bile vezane i kontaktirale s ratnim Kabinetom predsjednika Predsjedništva BiH, smatram da ima osnova da se ispita odgovornost tadašnjeg šefa Kabineta Bakira Izetbegovića – kaže se u saopćenju iz Kabineta potpredsjednik FBiH Mirsada Kebe.

Najavljeno je da će ovi dokumenti sutra biti dostavljeni Tužilaštvu BiH.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*