(Video) Jedinstvena „Savremeno-umjetnička škola“ Tuzla – inovativan pristup obrazovanju djece i mladih

Generacije djece i mladih zajedno s roditeljima svakodnevno tragaju za novim i savremenim načinima odgoja i obrazovanja koje će djeci i mladima istovremeno zaokupiti tijelo i um, te u krajnosti stvoriti pojedinca odgovornog kako za sebe, tako i za funkcionalni razvoj društvene zajednice.

Upravo u namjeri da se u Bosni i Hercegovini ponudi jedan inovativan pristup obrazovanju djece i mladih, pokrenuto je osnivanje „Savremeno-umjetničke škola“ Tuzla. Koncept škole zasniva se na doprinosu poboljšanja kvalitete obrazovanja i odgoja djece i mladih u Bosni i Hercegovini kroz primjenu savremenih metoda učenja i praktikovanje specifičnih modela dramske pedagogije.

Ovo je prvi primjer u Evropi da se osniva srednja škola koja će upravo po savremenom i originalnom konceptu kreativne dramske pedagogije i primjene drame u odgoju i obrazovanju raditi na jačanju kapaciteta učenja i kompetencija pojedinca.

Nakon dvogodišnjeg,  sistematičnog i istraživačkog rada Pozorišta mladih Tuzle i Udruženja „Mladi Tuzle“o opravdanosti  osnivanja jednog inovativnog modela škole, izrađen je elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti osnivanja „Savremeno-umjetničke škole“ u Tuzli.

Učenici će se obrazovati za savremena zanimanja u polju umjetnosti, društvenih i humanističkih nauka, a po završetku Savremeno-umjetničke škole moći će nastaviti obrazovanje na fakultetima/akademijama umjetnosti, društveno-humanističkih, filozofskih, prirodno-matematičkih, informacionih, ekonomskih, pravnih, medicinskih i edukacijsko-rehabilitacijskih područja obrazovanja.

Detalje nam je pojasnio Adnan Mujkić, predsjednik Pozorišta mladih Tuzle.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*