Satelitski snimci pokazuju horor nakon masakra koji je izvršio Boko Haram u Nigeriji

Amnesty International (AI) objavio je satelitske snimke dva nigerijska grada na kojima se vide katastrofalne posljedice napada koje su izvršili pripadnici Boko Harama.

AI je kazao kako su fotografije uslikane 2. i 7. januara i prikazuju nesporne i šokantne dokaze “napada na Bagu i Doron Bagu”. Vjeruje se da je poginulo na stotine ljudi, a da je 3.700 kuća i objekata uništeno ili oštećeno. I okolna sela bila su mete napada.

“Ovo detaljne slike pokazuju pustoš katastrofalnih razmjera u oba grada, od kojih je jedan skoro pa izbrisan s mape tokom četiri dana napada. Svi napadi koje je izveo Boko Haram a Amnesty International analizirao predstavljaju namjerne napade na kuće civila, klinike i škole, a iza njih je ostalo zgarište i ruševine”, rekao je Daniel Eyre, nigerijski istraživač koji radi za Amnesty.

U gradu Baga koji je površine manje od dva kilometra kvadratna uništeno je u prosjeku 620 objekata. U Doron Bagi koja je površine sedam kilometara kvadratnih uništeno 3.100 objekata. Veliki broj drvenih čamaca koje su koristili ribari, a koji su se vidjeli na fotografijama od 2. januara, 7. januara nije bilo. Svjedoci kažu kako su mnogi stanovnici panično bježali čamcima preko jezera Chad.

“Ubijeno je oko 100 ljudi taj put u Bagi. Pobjegao sam u grmlje. Dok sam bježao pucali su na mene i ubijali ljude”, rekao je muškaraca pedesetih godina koji je preživio ovaj napad.

Drugi svjedok kazao je kako su pripadnici Boko Haram opkolili žene, djecu i odrasle. Neke su držali zarobljene četiri dana.

“Oslobodili su starije žene, majke i većinu djece, ali i dalje drže zarobljene mlade žene”, rekla je žena koja je bila među zarobljenima.

Boko Haram u posljednje vrijeme vrši napade na zajednice jer sarađuju s vlastima i sigurnosnim snagama Nigerije. Gradovi koji su formirali tzv. civilnu oružanu jedinicu doživjeli su brutalne napade.

Prema podacima Amnesty Internationala, od 2009. godine ubijeno je hiljade ljudi, stotine je oteto, a stotine hiljada je bilo prisiljeno da napusti svoje domove.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*