Ankete u SAD-u: Trump je u centru pažnje, ali Biden ima veliku prednost nad njim

Iako često ima gafove, a u javnosti se rijetko pojavljuje, demokratski predsjednički kandidat Joe Biden u anketama ima veliku prednost uoči predsjedničkih izbora u SAD-u u novembru, a koji će zbog pandemije koronavirusa i ekonomske krize biti referendum o Donaldu Trumpu.

Bangkok Post piše, pozivajući se na AFP, da zbog trenutne epidemiološke situacije u SAD-u Trump ne može održavati njegove omiljene političke skupove, ali da je svoj predsjednički položaj maksimalno iskoristio da ostane u centru pažnje javnosti.

S druge strane, Joe Biden (77), pojavio se na samo nekoliko događaja u sklopu kampanja i od sredine marta većinu vremena je proveo u svom domu u Wilmingtonu u državi Delaware.

Rijetkim javnim nastupima Biden je minimalizirao mogućnost da se zarazi koronavirusom, kao i da pogriješi, ali mu se, sudeći prema anketama, to isplatilo.

Prema stranici Real Clear Politics, koja daje prosjek svih relevantnih anketa na nacionalnom nivou, Biden ima 7,7 posto prednosti nad Trumpom. On također vodi u većini ključnih država.

Allan Lichtman, profesor historije na Američkom univerzitetu u Washingtonu, tačno je predvidio rezultat svih predsjedničkih izbora od 1984., uključujući iznenađujuću Trumpovu pobjedu 2016. godine.

Tako Lichtman predviđa da će na izborima 3. novembra pobijediti Biden koji je bio američki potpredsjednik u dva mandata Baracka Obame.

“To uopće nema veze s Joeom Bidenom, ali također ne ovisi ni o karakteru Donalda Trumpa”, kazao je Lichtman.

Lichtman inače ovu svoju prognozu bazira na nečemu što naziva “13 ključeva Bijele kuće”.

Među njima su i pitanja poput “koliko je jaka američka ekonomija”, “postoje li društveni nemiri”, “takmiči li se aktuelni predsjednik”, “je li predsjednik karizmatičan”, “je li njegov protivnik karizmatičan”?

Lichtman je naveo da posljednji “ključ” Biden ne ispunjava.

“On je vrlo saosjećajan i iskren čovjek, ali nije poticajan”, naveo je.

Lichtman je krajem prošle godine kazao da Trump ima dobre šanse za reizbor.

“Nakon toga je napravio kardinalnu grešku jer je mislio da može izbjeći krizu koja je pogodila zemlju, pandemiju, krizu društvene pravde i ekonomski pad. To tako ne funkcioniše i njegov rezultat je neuspješan mandat”, kazao je Lichtman.

S više od 169.000 preminulih i više od 5,3 miliona zaraženih koronavirusom, SAD je u apsolutnim brojevima zemlja najteže pogođena koronavirusom, a njena ekonomija je na koljenima.

Uz sve to, ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda izazvalo je proteste širom zemlje protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Trumpov odgovor na pandemiju i proteste dosta je kritikovan, a podrška Bidenu je rasla u anketama.

Bivši potpredsjednik imao je mogućnost samo posmatrati razvoj događaja i čekati da se Trump sam uništi. Zbog toga ga predsjednikov izborni štab optužuje da se sve vrijeme skriva u svom podrumu u Wilmingtonu.

“Svojom vrlo suzdržanom kampanjom održao je fokus na predsjedniku Trumpu. Zbog načina na koji Trump upravlja krizama, mnogi su birači promijenili svoj stav iz ‘neodlučan’ u ‘neću glasati za njega'”, naveo je Christopher Arterton, profesor emeritus političkog menadžmenta na Univerzitetu George Washington.

Uprkos Bidenovoj prednosti, Lichtman i Arterton ne misle da je njegova pobjeda sigurna.

“Trump će učiniti sve, on je beskrupulozan”, kazao je demokrata Lichtman.

Trump (74) je poručio da je Biden senilan, da je marioneta “radikalne ljevice” i da je “protiv Boga”.

To će mu sve moći reći u lice u tri debate koje će se održati u septembru i oktobru.

Uprkos svojoj računici, Lichtman još nije siguran u Bidenovu pobjedu zbog dvije stvari koje ne ulaze u njegove “ključeve”.

Prva je to što će Trump učiniti sve da oteža glasanje poštom, jer mu to neće ići u prilog, a druga je “ruska intervencija”.

“Znamo da Trump neće uraditi ništa da je spriječi, već će je opet prigrliti. To su dva Trumpova jokera i nijedan sistem to ne može uzeti u obzir”, dodao je Lichtman.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*