UN: Kriza s ebolom prošla je “vrhunac”

Kriza s ebolom prošla je “vrhunac” i postoji razuimna šansa da bi se smrtonosna epidemija mogla okončati brzo, saopćile su Ujedinjene nacije.

Koordinator UN-a za ebolu David Nabarro pozdravio je nove podatke Svjetske zdravstvene organizacije koji pokazuju da su tri najteže pogođene zemlje u zapadnoj Africi registrirale najmanji sedmični broj novih slučajeva u posljednjim mjesecima, prenosi AFP.

– Apsolutno sam oduševljen što primjećujem da se učestalost potvrđenih slučajeva ebole iz sedmice u sedmnicu smanjuje. To ukazuje da smo prošli vrhunac i da počinje silazni trend epidemije – izjyvio je Nabarro.

Liberija je javila o svom najmanjem sedmičnom broju novih slučajeva ebole od početka juna, dok su Gvineja i Sijera Leone zabilježile najmanje novih slučajeva od augusta.

Više od 8.400 ljudi preminulo je od izbijanja epidemije ebole u decembru 2013. u Gvineji, od kojih su skoro svi iz tri najteže pogođene zemlje – Gvineje, Liberije i Sijera Leonea.

Nabarro je upozorio da su dodatni napori potrebni kako bi se okončala epidemjija, ali je izjavio da ukoliko se propisi i praksa primjenjeni u borbi protiv transmisije bolesti održe, trend smanjenja epidemije bi se nastavio.

U američkoj studiji objavljenoj u ovoj sedmici navodi se da bi Liberija, najteže pogođena zemlja, mogla okončati epidemiju u junu, dok je vlada Sijera Leonea odredila ciljni datum od kraja maja za proglašavanje te zemlje “slobodnom od ebole”.

UN, koje predvode međunarodne napore u borbi protiv krize s ebolom, ušle su u “drugu fazu”, pristupa borbi protiv epidemije koja se više usmjerava na praćenje kontakta nego na liječenje hitnih slučajeva, saopćio je Nabarro.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*