Bivši državni tužilac Marković: Najveći problem je u VSTV-u, biraju se nekompetentni

Na sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama danas je ispitan Miroslav D. Marković, dugogodišnji državni tužilac koji je prije nekoliko dana penzionisan.

On je kazao da najveći problem u pravosuđu vidi u VSTV-u, njegovoj neefikasnosti i neiskorištenoj nezavisnosti.

Stanje u pravosuđu je, prema njegovim riječima, isto kao kad je počeo da radi pa se pita “šta je radio 40 godina onda”.

Smatra da je osnovni uzrok za izostanak napretka u tome što se ne koristi nezavisnost koja im je data, što nema kontrole, odnosno vrhovnog suda i u neefikasnosti pravosuđa do kojeg dolazi najviše zbog nekompetentnosti kadra.

“Svaki sistem mora imati kontrolnu funkciju, a VSTV to nema, taj samoregulacijski element, nema kontrolu odluka, a to se može lako imati”, govori Marković ukazujući na to da smo jedina država u Evropi bez Vrhovnog suda koji bi umnogome pomogao uklanjanju nepravilnosti iz pravosuđa.

Kazao je da sasvim sigurno postoji utjecaj na pravosuđe i to jedan difuzni uticaj nagrađivanja, kažnjavanja i davanja signala koje pravosudni djelatnici itekako znaju uhvatiti.

Na pitanje članice Komisije Alme Čolo (SDA), Marković je objasnio zbog čega je pravosuđe neefikasno navodeći kao glavni problem loš kadar.

“Ljudi bez iskustva napreduju u pravosuđu, često se ne biraju kompetentni”, njegova je poruka.

Čolo je upitala postoji li ikakav politički uticaj na pravosuđe, a bivši tužilac Tužilaštva BiH je rekao da taj uticaj nije direktan nego difuzan i posredan kroz sistem nagrađivanja i kažnjavanja.

Navodi i Zakon o kaznenom postupku kao uzrok problema i nešto što pravosuđu čini ogromnu štetu zbog čega smatra da je potreban novi Zakon. Poručuje da je davanje imuniteta svjedocima jedno od najboljih oružja za borbu protiv korupcije, ali da je to u BiH poprilično zakomplikovano, skoro nemoguće.

Njegov zaključak o problemu korupcije je da za nju ima prostora u sistemima bez kontrole i neefikasnim strukturama što je ranije naveo kao nedostatke upravo pravosuđa i VSTV-a.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*