Podignuta optužnica za neplaćanje poreza i akciza

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Zdravke Martinović, rođene 31. prosinca 1959. godine u Mostaru, nastanjene u Čitluku, državljanka BiH i R Hrvatske.

Optužena se tereti da je, kao direktor i odgovorna osoba u poduzeću “BOB-PRO” d.o.o. Čitluk, u periodu od mjeseca svibnja do mjeseca studenog 2009. godine, onemogućila naplatu prijavljenog poreza na dodanu vrijednost (PDV), iskazanog u mjesečnim prijavama, u ukupnom iznosu od 336.838 KM.

Kazneno djelo je izvšeno na način da optužena nije naložila isplatu PDV-a niti je za to ovlastila drugu osobu, dok je istodnobno vršila druge isplate koje nemaju prioritet u odnosu na obvezu plaćanja PDV-a.

Također, optužena se tereti da je u periodu od mjeseca travnja do mjeseca studenog 2009. godine, onemogućila naplatu prijavljenog iznosa akcize, propisane odredbama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja i Zakona o akcizama, iskazanih u mjesečnim akciznim prijavama, u ukupnom iznosu od 3.025.386 KM, na način da u navedenom periodu nije naložila plaćanje navedene obveze, niti je za to ovlastila drugu osobu, dok je istovremeno vršila razne druge isplate, koje nemaju prioritet prije plaćanja akciza.

Optužena se tereti da je na navedeni način počinila kazneno djelo neplaćanja poreza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*