Podignuta optužnica protiv šest osoba zbog krijumčarenja ilegalnih imigranata

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mehe Bešića, rođenog u Berlinu SR Njemačka, nastanjenog u Srebreniku, ranije osuđivanog, zatim Elvedina Mašića Elvedina, rođenog u Srebreniku, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, Nikole Stojanovića, rođenog u Celju Republika Slovenija, nastanjenog u Gradačcu, ranije osuđivanog, državljanina BiH i Republike Hrvatske, Naila Salkića, rođenog u Srebreniku, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, Damira Žilića, rođenog u Hagenu SR Njemačka, nastanjenog u Srebreniku i Zijada Omerovića iz Sreberenika, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Prema navodima optužnice, navedeni optuženi su na području općine Srebrenik, u toku mjeseca septembra i oktobra 2012. godine, kao grupa organizirana za krijumčarenje imigranata, vršili ilegalno krijumčarenje imigranata, preko područja BiH, te dalje prema zemljama EU.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi Bešić kao organizator i rukovodilac grupe, angažirao i ostale pripadnike grupe, u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, da za određene novčane iznose, izvrše krivično-pravnu radnju krijumčarenja osam državljana Republike Turske, s područja BiH na područje Njemačke, a koji nisu imali važeće putne isprave za kretanje i prelazak državne granice.

Optuženi Mašić i Stojanović terete se da su u toku mjeseca novembra 2012. godine, nakon prethodnog dogovora, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi za određene novčane iznose, ilegalno prevezli tri državljanina Republike Turske, iz Republike Srbije, preko BiH, u SR Njemačku.

Navedene radnje predstavljaju krivično djelo i u suprotonosti su s Protokolom protiv krijumčarenja imigranata kopnenim, morskim i zračnim putem i Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Optužnica tereti navedene optužene da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnih djela trgovine ljudima i krijumčarenja imigranata, a optužene Mašića i Stojanovića za krivično djelo krijumčarenje ljudi, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*