Danas ozvaničena Odluka o dodjeli pomoći u obliku novčanih sredstava Grada Tuzla

Na press konferenciji koja je održana danas u zgradi Gradske uprave Tuzla, Gradonačelnik Jasmin Imamović je, u prisustvu saradnika, predstavio Konačnu rang listu korisnika koji su ostvarili pravo na dodjelu pomoći u obliku novčanih sredstava za pomoć u obnovi uništenih ili oštećenih stambenih zgrada na području Grada Tuzla.

Na konačnoj rang listi drugostepene komisije nalaze se imena 514 građana.

Drugostepena komisija je od 240 prigovora 68 ocijenila osnovanim, od kojih je 47 riješila tako što je povećala broj bodova, a 21 lice, čiji su prigovori uvaženi, uvršteni su na Konačnu rang listu.

Sa Preliminarne rang liste 3 lica su skinuta zbog toga što posjeduju vlastiti stan, na što su ukazali građani, a provjerom kod Općinskog suda u Tuzli – Zemljišno knjižnom uredu to je i potvrđeno.

Takođe, sa Preliminarne rang liste skinuto je 10 lica kod kojih je Komisija za procjenu štete utvrdila i u Zapisniku konstatovala da štete na stambenom objektu nema, odnosno da je šteta nula (0).

S obzirom na veliki broj osoba, koji su ostvarili pomoć (njih 514) Služba civilne zaštite će u toku slijedeće sedmice prema utvrđenom rasporedu pozivati građane radi potpisivanja ugovora o namjenskom utrošku sredstava, a potom će vrlo brzo uslijediti isplata.

Na području Grada Tuzle, prema podacima iz Konačnog izvještaja o procjeni šteta uzrokovanih prirodnom nesrećom iz maja 2015. godine, evidentirano je 1.336 oštećenih objekata i 112 potpuno uništenih objekata, što iznosi ukupno 1.448 objekata. U ovaj broj nisu uključene štete na pomoćnim objektima i vikendicama.

Procijenjena vrijednost potpuno uništenih i oštećenih objekata iznosi cca 15,2 miliona KM, od čega se šteta na uništenim objektima procjenjuje u iznosu cca 4,6 miliona KM.

Grad Tuzla je donio Program zbrinjavanja i pomoći ugroženom stanovništvu.

Do sada je objavljeno 6 javnih konkursa i to dva za dodjelu lokacija, a 4 za razne vidove pomoći u novcu, s tim da su 4 konkursa okončana i dva su u toku.

Do sada su okončani slijedeći konkursi:

-Grad Tuzla dodijelio 39 parcela, a u toku je procedura za još 26 parcela;

-Dodijeljena sredstva za 54 stanarine po 200 KM, što ukupno iznosi 54.000 KM;

-Iz sredstava Federalnog fonda dodijeljena sredstva za obnavljanje uništenih kuća 5 kuća po 35.700 KM što ukupno iznosi 178.500, a u toku je procedura za još 5 korisnika.

Danas je proceduralno završen još jedan vid pomoći predviđen Programom zbrinjavanja i pomoći u obnovi i izgradnji stambenih zgrada, zahvaćenih prirodnom nesrećom na području Grada Tuzla, koji je, na prijedlog Gradonačelnika, donijet od strane Gradskog vijeća Tuzla, a odnosi se na dodjelu pomoći u vidu novčanih sredstava vlasnicima uništenih ili oštećenih stambenih zgrada na području grada Tuzla.

Sredstva namijenjena za ovu vrstu pomoći obezbijeđena su iz slijedećih izvora:

-Federalni Fond za pomoć nastradalim područjima daje 382.861, 39 KM;

-Sredstva donatorskog računa Grada Tuzle 100.000,00 KM (prikupljene donacije građana, pravnih lica, prijateljskih gradova i slično);

-Sredstva iz Budžeta Grada Tuzle sa pozicije prirodne nesreće 757.664,61 što ukupno iznosi 1.240.526 KM.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*