(VIDEO) “Materija – oblik – vertikala”/Specifična izložba skulptura: Akademski kipar Boris Orenčuk prvi puta pred tuzlanskom publikom

Nakon velikog broja skupnih izlagačkih aktivnosti, akademski kipar iz Mostara Boris Orenčuk nastavlja se godinama predstavljati publici samostalnim izložbama. Tuzlanskoj publici je izložio skulpture pod nazivom “Materija – oblik – vertikala” koje su specifične po drugačijim materijalima od kojih su napravljena djela.

Za motiv je, kako kaže, izabrao figuru jer je htio netipične kiparske materijale prikazati kroz ljudsku figuru koja se kroz historiju umjetnosti najviše prikazuje. Prezentovani ciklus se više neće izlagati, nego će skupina figura od kore od drveta ići u jedan park, dokumentovati i u kontinuitetu pratiti vraćanje materije prirodi. U ovom ciklusu kako kažu historičari umjetnosti, prvo se primijeti umijeće kojim kipar vlada prilikom upotrebe različitih materijala, u ovom slučaju kore drveta i žice.

Mladom mostarskom kiparu je ovo prva izložba u Tuzli, a u galeriji Franjevačkog samostana ‘Kristian Kreković’ u Tuzli ostaje otvorena narednih 15 dana. Izložbu organizuje Hrvatsko kulturno društvo ‘Napredak’ Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan Tuzla i uvod je u obilježavanje 30 godina od obnove rada Napretka u Tuzli.

Više u video prilogu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*